Синдромът на сухото око може да се развие като първично състояние или вторично в контекста на възпалителни заболявания, хормонален дисбаланс или носене на контактни лещи.

Системните заболявания, каквито са диабет тип 2, заболявания на щитовидната жлеза, ревматоиден артрит и системен лупус еритематозус, също могат да доведат до синдром на сухото око.

Ето защо са важни редовните консултации със специалист, особено при пациенти в напреднала възраст и с диабет.

Изследвания чрез метода ELISA са показали понижени нива на лактоферин и епидермален растежен фактор в очната повърхност при синдром на сухото око.

Нивата на протеина AQP-5, който се среща в ацинарните клетки на слъзната жлеза, са повишени при синдром на сухото око, който се проявява контекста на синдрома на Сьогрен.

Това е възможна причина за преминаването на тези протеини в слъзния филм, което се дължи на лимфоцитната инфилтрация на слъзната жлеза. 

Проучванията са показали повишаване на нивата на възпалителните цитокини интерлевкин-1 алфа (IL-1) и интерлевкин – 1 бета, което е свъзрано с по-високата протеазна активност по очната повърхност, главно в епитела на конюнктивата.

Освен това, при синдром на Сьогрен, е установено, че са били повишени и нивата на интерлевкин – 6. При синдром на сухото око се наблюдават и понижени нива на сиалова киселина, която е компонент на муцина в слъзната течност.

Това подчертава промяната в качеството и количеството на гликопротеините в слъзния филм.

Терапевтичният подход при синдром на сухото око се определя от тежестта и причината за развитие на заболяването. Изкуствените сълзи се използват за запълване на дефицита на воднистия слой на слъзния филм и за разреждане на възпалителните цитокини.

При тежки форми на синдром на сухото око е препоръчително приложение на терапевтични средства с по-висок вискозитет. Такива са геловете и унгвентите, с цел осигуряване на по-продължителна защита на окото. 

Противовъзпалителна терапия

Кортикостероиди 

Кортикостероидите са мощни противовъзпалителни средства, които се използват за контрол на възпалението и притежават множество механизми на действие.

Те регулират генната експресия чрез свързване с рецепторите за глюкокортикоиди.

Освен това участват и в нерецепторни сигнални пътища, които се намесват във функцията на транскрипционните регулатори на провъзпалителните гени. 

Кортикостероидите потискат производството на възпалителни цитокини и хемокини, матриксни металопротеинази и простагландини.

Те понижават експресията на адхезионни молекули и стимулират програмираната клетъчна смърт (апоптоза). Тези терапевтични средства понижават производството на:

  • интерлевкин – 1;

  • интерлевкин – 6;

  • интерлевкин – 8;

  • тумор некротизиращия фактор – алфа;

  • гранулоцитния макрофагеален колония-стимулиращ фактор;

  • матриксната мегалопротеиназа 9 от епитела на роговицата;

Циклоспорин

Циклоспорин А е липофилен цикличен ундекапептид, който е изолиран от Hypocladium inflatum gams. Механизмът му на действие се изразява в потискане на калциневрина – серин/треонин фосфатаза, което води до понижаване на експресията на някои гени, участващи в активацията на Т-клетките.

Такива са интерлевкин-2, интерлевкин-4 и интерлевкин – 12.

Терапевтичният потенциал на циклоспорина е бил доказан в множество рандомизирани двойнослепи клинични проучвания.

Приложението му води до понижаване на  нивата на възпалителните маркери по очната повърхност и популациите на клетките, участващи във възпалението. Освен това осигурява повишаване на броя на чашковидните клетки в конюнктивата.

Тетрациклини и техните производни

Тетрациклините имат противовъзпалително и антибактериално действие, което ги прави ценни в терапията на хроничните възпалителни заболявания. Те понижават активността на колагеназата, фосфолипаза А2 и някои матриксни металопротеинази.

Тетрациклините понижават производството на интерлевкин – 1 алфа и тумор некротизиращ фактор – алфа в множество тъкани, сред които и епитела на роговицата.

Те намаляват експресията на матриксните металопротеинази, което ги прави подходящи за лечение на очна розацея. Освен това потискат и образуването на нови кръвоносни съдове (ангиогенеза). 

Проучвания, проведени с лабораторни модели на сухо око, са показали, че доксициклинът понижава разграждането на желатинозната субстанция в епитела на очната повърхност.

Освен това предотвратява повишаването на нивата на интерлевкин – 1 и тумор некротизиращ фактор – алфа. Доксициклин подобрява целостта на повърхността на роговицата и нейната защитна функция. 

Есенциални мастни киселини

Есенциалните мастни киселини не могат да се синтезират естествено в организма и е необходимо да се набавят с храната.

Омега-6 мастните киселини са прекурсори на арахидоновата киселина и някои провъзпалителни липидни медиатори – например простаграндин Е2 и левкотриен В4

От друга страна, някои Омега-3 мастни киселини, каквато е ейкозапентаеновата киселина, съдържаща се в рибеното масло, потиска синтезата на тези липидни медиатори и преустановява секрецията на интерлевкин – 1 и тумор некротизиращ фактор – алфа.

В проспективно плацебо контролирано клинично проучване, приемът на линолова и гама-линоленова киселина, по два пъти на ден, е довел до значително облекчаване на очното дразнене. 

 Макролиди

Азитромицинът притежава както антибиотичен, така и противовъзпалителен ефект. Установено е, че подобрява функцията на Мейбомиевите жлези и понижава бактериалната колонизация на клепачните ръбове. Също така подобрява липидното съдържание на секрета от Мейбомиевите жлези. 

Не отлагайте, погрижете се навреме за зрението, това е грижа за здравето с дългосрочна перспектива!

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4335585/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3306104/

One thought on “Терапия при синдром на сухото око

Comments are closed.

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info