НачалоНовини и статииЗа професионалистиАлергичен конюнктивит: новооткрити механизми на развитие

Алергичен конюнктивит: новооткрити механизми на развитие

При алергичните заболявания на очите се наблюдава бърз преход между контакта с алергена и развитието на изразена симптоматика – от порядъка на няколко минути.

Началната фаза на алергичния конюнктивит включва навлизането на алергена през външния слой от епителни клетки на конюнктивата. Тя е тънка и прозрачна мембрана, която защитава окото и покрива вътрешната повърхност на клепача и склерата.

Конюнктивата участва в образуването на мукозния слой, от който се образуват сълзите. Тя защитава и овлажнява очната повърхност, и представлява защитна бариера срещу патогени и дразнещи агенти.

Какво е алергичен конюнктивит?

Алергичният конюнктивит може да бъде остро, рецидивиращо или хронично възпаление на конюнктивата, което се предизвиква от контакт с алергени.

Симптомите включват дразнене, повишено сълзене, отделяне на секрет от очите и зачервяване на конюнктивата.  

Ново проучване показва какви процеси настъпват след контакт на конюнктивата с алергени

Ново проучване, публикувано в JCI Insight, е показало някои от регулаторните механизми на алергичния конюнктивит. 

Установено е, че поленовите частици стимулират епителните клетки в конюнктивата да отделят интерлевкин-33(IL-33). Той е ключов цитокин в развитието на алергичната реакция

За целите на проучването са били използвани лабораторни модели на алергичен конюнктивит, които са били излагани на различни видове алергени.

След това са били извършени анализи чрез напреднали техники на тъканно прочистване и флуоресцентни образни изследвания. Освен това са били използвани и флоу цитометрични методи за идентифициране на имунните клетки, които са се наблюдавали в конюнктивата

Контактът на очната повърхност с алергените води до бързо образуване на асоциирани с чашковидните клетки (високо специализирани епителни клетки, отговарящи за овлажняването на лигавичните повърхности) антигенни канали – GAP в конюнктивата.

Те са изградени от специализирани чашковидни клетки, които се срещат в различни локализации, но никога преди това не са били наблюдавани в контекста на алергиите.

Проучването подчертава, че нервното активиране на чашковидните клетки благоприятства бързия пренос на алергените през конюнктивата и подсилва алергичната реакция.

Чашковидните клетки имат ключово значение за бързото проникване на алергените през всичките защитни бариери на окото и това води до бързо развитие на алергичен конюнктивит. 

Каква е реакцията на имунната система при контакт с алергени?

Интересното е, че през първите 10 минути след излагането на полени се наблюдава насочване на значителна маса алергени към стромалните клетки в окото. Тези клетки включват макрофагите и дендритните клетки, които са ключов елемент от имунната система. 

Също така учените са наблюдавали, че сетивността има съществено значение в тези процеси. При потискане на сетивността се е установило и потискане на бързото образуване на горепосочените антигенни канали. По този начин, съответно, се възпрепятства последващото навлизане на алергените.

Това подчертава комплексните механизми, които свързват сетивността и имунния отговор при развитието на алергичен конюнктивит. 

Откритието не само дава пояснения за спецификите на бързото развитие на алергичния конюнктивит, но и показва възможностите за разработване на ефективна терапия за в бъдеще.

Разбирането на ролята на чашковидните клетки и антигенните канали в чувствителността на очната повърхност спрямо алергени е ключова стъпка към изграждането на нов терапевтичен подход при алергичен конюнктивит. 

Не отлагайте, погрижете се навреме за зрението, това е грижа за здравето с дългосрочна перспектива!

Референции:

https://insight.jci.org/articles/view/168596

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info