НачалоНовини и статииЗа професионалистиЗаболяванията на щитовидната жлеза са причина за синдром на сухото око

Заболяванията на щитовидната жлеза са причина за синдром на сухото око

Тиреоид-асоциираната офталмопатия води до разрастване на мускулната и мастната тъкан в орбитата. При засегнатите пациенти се наблюдават и промени в слъзния филм и очната повърхност. Заболяванията на щитовидната жлеза увеличават риска от развитие на синдром на сухото око поради две причини:

  • по-голяма широчина на клепачната цепка;

  • нарушен феномен на Бел – рефлекс, при който очните ябълки се насочват нагоре при рязко затваряне на клепачите;


Роля на възпалението

Това води до ускорено изпаряване на сълзите, повишаване на осмоларитета на слъзната течност и увреждане на очната повърхност. Възпалението на слъзната жлеза се дължи на автоимунни механизми, които се опосредстват от тиреостимулиращия хормон – TSH. Той действа върху рецептори, експресирани от слъзната жлеза. 

Уголемяването на последната, в контекста на тиреоид-асоциираната офталмопатия, се дължи на активната лимфоцитна инфилтрация и оток в интерстициума.

Рецепторите за TSH са установен автоантиген при тиреоид-асоциираната офталмопатия. Тяхната експресия повишава уязвимостта на слъзната жлеза към възпаление, което е резултат от автоимунни процеси.

Понижената секреция на слъзна течност и повишеното ниво на възпалителни цитокини в нея е показателно за засягането на слъзната жлеза от възпалителните процеси в контекста на тиреоид-асоциираната офталмопатия. 

Редовното проследяване на зрението е ключов елемент за дългосрочното съхраняване на очното здраве.

Тиреоидит на Хашимото

Тиреоидитът на Хашимото е автоимунно заболяване, което се проявява с понижена функция на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм. В резултат на това се наблюдава понижена серумна концентрация на хормони на щитовидната жлеза.

Възпалението на слъзната жлеза не е единственият патогенетичен механизъм, който стои зад развитието на синдрома на сухото око при пациенти с автоимунни заболявания на щитовидната жлеза.

Ацинарните епителни клетки на слъзната жлеза, както и тези в роговицата и конюнктивата, експресират рецептори за щитовидни хормони от тип бета – 1, както и ядрени рецептори за тези хормони. 

Хроничният хипотиреоидизъм води до понижена секреция на слъзна течност. Това подчертава, че освен значението на автоимунните процеси в патогенезата на синдрома на сухото око при пациенти с тореоид-асоциирана офталмопатия, важно значение има и понижената стимулация от хормоните на щитовидната жлеза. 

Важно е за целите на диагностиката да се съблюдават и окултните форми на синдром на сухото око при тази група пациенти.

Характерни прояви са хиперемията на конюнктивата с или без хемози, локализирани по екстраокуларните мускули, както и умереното разширяване на клепачните цепки. 

Ефективният терапевтичен подход при тиреоид-асоциираната офталмопатия е насочен към два основни елемента:

  • понижаване на осмоларитета на слъзната течност чрез приложение на изкуствени сълзи;

  • терапия за понижаване на повърхностното осмотично увреждане;

Друг важен аспект е контролът и понижаването на възпалението по очната повърхност чрез приложение на локални кортикостероиди или циклоспорин А. 

Не отлагайте, погрижете се навреме за зрението, това е грижа за здравето с дългосрочна перспектива!

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10276676/

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info