НачалоНовини и статииОчно здравеТест на Ширмер за диагностика на синдрома на сухото око

Тест на Ширмер за диагностика на синдрома на сухото око

Слъзният филм, разположен върху роговицата, е важен съставен елемент на очната повърхност и се подразделя на преден липиден слой, среден воднист слой и вътрешен муцинов слой. Всеки от тях се секретира респективно от Мейбомиевите жлези, слъзната жлеза и чашковидните клетки в конюнктивата. 

Слъзният филм овлажнява окото, осигурява кислород и хранителни вещества на очните структури, участва в процесите на рефракция на светлината и допринася за елиминиране на замърсяванията от очната повърхност. 

Какво е приложението на теста на Ширмер?

Тестът на Ширмер се използва в офталмологичната практика за оценка на производството на слъзна течност. Той намира приложение за целите на диагностиката при пациенти със, синдром на сухото око, наричан още сух кератоконюнктивит, или свръхпроизводство на слъзна течност.

Тестът работи на капилярен принцип, което позволява на слъзната течност да премине по дължината на хартиената тест лента. Скоростта на преминаване на слъзната течност по дължината на тест лентата е пропорционална на скоростта на секрецията на слъзна течност. 

Как се извършва теста?

За извършване на теста двете тест ленти се означават с букви “L” и “R”, съответно за лявото и дясното око. След това всяка лента се подгъва в края на 90 градуса. На пациента се дават насоки да погледне нагоре и през това време долният му клепач се подръпва леко надолу. 

Сгънатият край на тест лентата се поставя в пространството между конюнктивата, покриваща долния клепач и конюнктивата, покриваща очната ябълка. Тази манипулация се извършва и за двете очи.

След поставяне и на двете тест ленти, пациентът трябва да остане със затворени очи, без да ги стиска, за период от 5 минути. След това, пациентът трябва да отвори очи и да погледне нагоре, за да може тест лентите да бъдат премахнати. 

Оценката на слъзната секреция по теста на Ширмер се извършва чрез измерване на навлажнения участък от дължината на лентата – този, в който слъзната течност е преминала по капилярен принцип. Съблюдава се и продължителността на изследването в минути.

За оптимален резултат от изследването се приема размер на навлажнения участък над 10 мм за 5 минути. Когато той е по-малък от 5 мм – тогава се наблюдава недостиг на слъзна секреция.

Не отлагайте, погрижете се навреме за зрението, това е грижа за здравето с дългосрочна перспектива!

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3306104/#:~:text=1%20Dry%20eye%20syndrome%2C%20also,ocular%20surface%20and%20lacrimal%20glands.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559159/

One thought on “Тест на Ширмер за диагностика на синдрома на сухото око

Comments are closed.

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info