НачалоНовини и статииЗа професионалистиБаланс на естрогените и синдром на сухото око

Баланс на естрогените и синдром на сухото око

Рецептори за естроген и прогестерон се срещат в различни участъци от очната повърхност, включително роговица, конюнктива, Мейбомиеви жлези и слъзна жлеза.

Тези хормони регулират ключови процеси в очната повърхност. Те имат противоположен ефект върху физиологията на Мейбомиевите жлези, в сравнение с този на тестостерона.

Естрогените водят до намаляване на обема, функционалната активност и синтезата на липиди от мастните жлези.

Женските полови хормони влошават симптомите на синдрома на сухото око, което се потвърждава от наблюденията при пациентки след менопауза, на които се прилага хормонозаместителна терапия. 

Някои проучвания са показали, че естрогените водят до регресия на слъзната жлеза, разрушаване и некроза на ацинарните клетки.

Това се потвърждава от наблюденията, че функцията на слъзната жлеза се понижава в периода след менопаузата – постменопауза, в който нивата на естрогена са ниски

Очната повърхност, включително и слъзната жлеза, има капацитет за локален синтез на полови хормони от техни прекурсори.

По-голямата част от андрогените при жените и значителна част от тези при мъжете се синтезира локално в периферните тъкани от прекурсорите, отделяни от надбъбречната жлеза: дехидроепиандростерон (DHEA) и DHEA – сулфат.

Синтезата на половите хормони в периферните тъкани позволява да се осигури регулация на техния метаболизъм за локални нужди. 

Хормоналните промени през менструалния цикъл влияят на очното здраве

Индекса на узряване на епитела в конюнктивата показва циклични промени при жените в репродуктивна възраст, което подчертава, че този епител притежава рецептори за естроген.

Роговицата също изменя дебелината, биомеханичната си устойчивост и чувствителност през различните фази на менструалния цикъл. 

Тя е най-изтънена в началото на цикъла и се удебелява към края му. Това подчертава валидността на данните от някои проучвания, които показват, че оплакванията при някои пациентки се влошават по време на овулация, а при други – през фоликуларната фаза на менструалния цикъл. 

Естрогените водят до повишено отделяне на провъзпалителни цитокини в епителните клетки на роговицата. Системните концентрации на женските полови хормони се изменят регулярно в пременопаузалния период.

Цитокивоната среда, която се създава в тъканите, притежаващи рецептори за естрогени, се променя през различните фази на менструалния цикъл. Тези промени са отражение на вариациите в нивата на естрогените. 

Наблюденията са показали, че нивата на цитокините интерлевкин -1 бета, интерлевкин – 6 и съдовия ендотелен растежен фактор – VEGF, в слъзната течност, се повишават през овулацията и лутеалната фаза, в сравнение с фоликуларната фаза на менструалния цикъл.

Хормонален баланс и процеси на възпаление

Промените в нивата на тези възпалителни медиатори има значение за тежестта на синдрома на сухото око. Те влияят и на зарастването на язвите в роговицата. Освен това имат значение и за други функции на очната повърхност, които се опосредстват от тяхното действие. 

По време на менопаузата се наблюдава понижаване на нивата на естрогените, но и на андрогените. Това е причина за понижено производство на естрогени от техните прекурсори в очната повърхност.

Ето защо честотата на синдрома на сухото око е по-висока при жените след менопауза, отколкото при мъжете на същата възраст.

Ендогенните нива на естрогена са от ключово значение за поддържане на хомеостазата на очната повърхност при жените след менопауза. 

Не отлагайте, погрижете се навреме за зрението, това е грижа за здравето с дългосрочна перспектива!

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10276676/

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info