НачалоНовини и статииОчно здравеГрижа за очното здравеПолзите от Омега-3 за очното здраве

Ползите от Омега-3 за очното здраве

Омега-3 полиненаситените мастни киселини имат мощно антиоксидантно действие. Те се съдържат в различните видове риба и рибено масло, като основна част от Средиземноморската диета. Могат да се приемат и като хранителни добавки

Защо Омега-3 мастните киселини са важни за поддържане на добро очно здраве?

Докозахексаеновата киселина – DHA е една от Омега-3 мастните киселини с ключово значение за организма. Тя се съдържа в липидните мембрани на ретината и изпълнява важни функции за поддържане на функцията и структурата на фоторецепторите, както и за превенция на абнормната неоангиогенеза(образуване на нови кръвоносни съдове).

Редовното проследяване на зрението е ключов елемент за дългосрочното съхраняване на очното здраве.

Нивата на DHA в ретината се понижават в условията на оксидативен стрес(повишено натрупване на свободни радикали). 

Други ценни Омега-3 мастни киселини са алфа-линоленовата киселина – ALA и ейкозапентаеновата киселина – EPA. Те са важни за поддържане на балансиран липиден профил, за разлика от Омега-6, които имат изразено провъзпалително действие.

Поддържането на ниско съотношение Омега-6:Омега-3 мастни киселини е от важно значение за по-добрата прогноза в контекста на очните заболявания.

При пациентите с диабет се наблюдава повишено съотношение между тези мастни киселини. Това подчертава значението и ползите от приема на хранителни добавки, съдържащи Омега-3.

Последните имат невропротективно действие, понижават възпалението и са показали подобряване на прогнозата при очни заболявания както в предклинични, така и в клинични проучвания. 

Ето защо са важни редовните консултации със специалист, особено при пациенти в напреднала възраст и с диабет.

Омега-3 мастните киселини понижават възпалението в ретината

В лабораторни модели на суха макулна дегенерация са се наблюдавали значителни ползи от приема на Омега-3 за понижаване на възпалението и предпазване от увреждане на фоторецепторите.

Рандомизирано проучване, проведено с участието на пациенти със суха макулна дегенерация, е показало, че приемът на Омега-3 за период от 3 месеца, е подобрил прогнозата на заболяването и е довел до понижаване на възпалителните маркери

Приемът на Омега-3 има невропротективни свойства чрез осигуряване на противовъзпалително и антиапоптично действие(противодействие на програмираната клетъчна смърт – апоптоза) за ганглийните клетки в ретината.

Освен това, тези мастни киселини забавят появата на свързани със стареенето промени в ретината. По този начин те благоприятстват защитата на фоторецепторния слой и неговото възстановяване.

Смята се, че Омега-3 могат потенциално да повлияят на патогенетичните механизми, водещи до диабетна ретинопатия. Това подчертава възможността за тяхното приложение с цел лечение и забавяне на прогресията на заболяването. 

Не отлагайте, погрижете се навреме за зрението, това е грижа за здравето с дългосрочна перспектива!

Референции:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S001448352300115X?via%3Dihub

One thought on “Ползите от Омега-3 за очното здраве

Comments are closed.

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info