НачалоНовини и статииМентално здравеХипертонията увеличава риска от деменция

Хипертонията увеличава риска от деменция

Хипертонията (високо кръвно налягане) е все по-широко разпространена в световен мащаб. Обикновено се среща по-често при пациенти над 60-годишна възраст. Въпреки това множество проучвания показват, че случаите на повишено кръвно налягане при млади пациенти, на възраст между 20 и 40 години, все повече нарастват. 

При пациентите с хипертония се наблюдава повишен риск от развитие на различни заболявания и усложнения. Сред тях са инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност, бъбречни заболявания, зрителни нарушения и деменция. 

Хипертонията при пациенти на средна възраст е рисков фактор за развитие на деменция

Скорошно проучване, публикувано в Hypertension Research, е показало, че високото кръвно налягане може да допринесе за повишаване на риска от деменция сред населението на средна възраст. 

За целите на проучването учените са анализирали данни от 1279 пациенти с хипертония, на възраст между 21 и 95 години. За всеки участник е бил оценен рискът от развитие на деменция. Той се оценява на базата на информация за нивата на кръвното налягане, холестерола, наличието на затлъстяване, нивата на физическа активност, както и възрастта, и нивото на образование. 

Свързано ли е затлъстяването с по-висок риск от деменция? – научете повече тук

Според данните от изследването – при 28% от пациентите в средна възраст (между 47 и 53 години) се е наблюдавал повишен риск от развитие на деменция. 

Именно в средната възраст хипертонията оказва най-голямо влияние като рисков фактор. Всъщност колкото по-късно се развие хипертонията, толкова повече се понижава и риска от когнитивен спад. Това се дължи на факта, че съдовите заболявания на мозъка се развиват бавно и постепенно. За тяхната клинична изява са необходими повече от 10-15 години преди да могат да се установят когнитивните нарушения. 

Според наблюденията на учените приблизително 40% от участниците в проучването, независимо от тяхната възраст, са имали повишен риск от развитие на деменция. 

Последствията от хипертонията за здравето на мозъка

Независимо от възрастта, хипертонията е най-ключовият съдов рисков фактор за развитие на мозъчносъдови нарушения. Това е най-същественият модифицируем рисков фактор за инсулт, увреждане на бялото мозъчно вещество, когнитивни нарушения и съдова деменция.

Хипертонията предразполага към ранен когнитивен спад, който може да прогресира до деменция след определен период от време. 

Често в тези начални етапи симптоматиката не е изявена, поради което поддържането на високо кръвно налягане увеличава риска от постепенна поява на микросъдови увреждания в мозъка. Последните, от своя страна, с напредване на времето, водят до хронична исхемия (недостиг на кислород в тъканите). 

Съдовата деменция може да настъпи и след инсулт, засягащ зоните на мозъка, които участват в процесите на запаметяване. При възрастни пациенти увреждането на подкоровите малки съдове са свързани с развитието на съдова деменция. 

Деменцията като последствие от увреждането на съдовете при хипертония

Също така наблюденията са показали, че приблизително 1/3 от пациентите с болест на Алцхаймер имат подлежащо увреждане на съдовете. Болестта на Алцхаймер, от своя страна, е водеща причина за деменция поради невродегенеративни изменения в мозъка. 

От друга страна, процесите на стареене в съдовете благоприятстват понижаването на еластичността на артериалната стена. Това води до нарушена способност за саморегулация на мозъчното кръвообращение.

По тази причина мозъкът е изложен на по-значително исхемично увреждане при понижаване на системното кръвно налягане под критични стойности.

Нарушеният капацитет за авторегулация на мозъчното кръвоснабдяване е едно от водещите последствия от хипертонията в дългосрочен план и ключов рисков фактор за повишаване на риска от деменция. 

Референции:

https://www.nature.com/articles/s41440-024-01650-6

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7005583

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181842

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info