НачалоНовини и статииМентално здравеЕлиминирането на токсини от мозъка е по-малко по време на сън

Елиминирането на токсини от мозъка е по-малко по време на сън

Сънят е от ключово значение за оптималното протичане на много процеси в организма. Множество теории са фокусирани върху установяването на точните ползи от съня за здравето.

Според някои той благоприятства обработването на спомените от предните дни. Според други – сънят е от важно значение за пречистване на мозъка от токсини и метаболитни отпадни продукти. 

Скорошно проучване, проведено с лабораторни модели, е показало, че всъщност времето, което прекарваме будни, има по-голямо значение за пречистването на мозъка

Проучването е показало, че 30% по-малко флуоресцентни багрила, съдържащи се в токсините и метаболитните продукти, са били елиминирани от мозъка на лабораторни модели по време на сън. При анестезия, от друга страна, са били елиминирани 50% по-малко токсини

Учените са наблюдавали скоростта, с която се извършват процесите на елиминиране на токсините от мозъчните стомахчета към други мозъчни зони. По този начин е била възможна оценката на степента, с която метаболитните отпадни продукти се отделят ефективно от мозъка.

Сън или будно състояние?

Отдавна е известно, че при недоспиване често се наблюдават нарушения в мисловния процес, паметта, координацията и други. Причина за това, обаче, не е пониженото прочистване на мозъка от токсини при недостатъчен сън. 

Изследователите смятат, че водещото значение на съня е консолидирането на паметта. Поддържането на изградените през деня връзки между невроните се извършва по време на сън. Може да се наблюдава елиминиране на някои синапси и/или заздравяване на други такива, които трябва да бъдат запазени. 

Някои от недостатъците на наблюденията, обаче, се състоят в това, че тези резултати трябва да се потвърдят и при хората, защото досега са установени само при лабораторни модели. Освен това е важно да се оцени и значението на молекулната маса на багрилата. Високомолекулните такива може би ще покажат различен ефект за елиминирането на токсините.

Друг ключов елемент е анализа на процесите по време на естествения процес на заспиване и сън в рамките на 24-часов циркаден ритъм. Циркадните процеси се водят от вътрешния биологичен часовник на тялото. Те имат ключово значение за елиминирането на токсините от мозъка

Предишни проучвания са показали, че се наблюдава цикличност в процесите на пречистване на мозъка от отпадни метаболитни продукти. 

Сън и риск от невродегенеративни заболявания – каква е връзката?

Учените обясняват, че по-голямо количество протеини, водещи до невродегенеративни процеси, каквито са например тау протеините, се произвежда по време на будно състояние когато невроналната активност е по-висока. Нивата на тези протеини се увеличават, също така, при недоспиване

Според други проучвания нарушенията на съня водят до промени в регулацията на протеините, каквито са амилоид бета и тау протеините, които имат водеща роля в патогенезата на болестта на Алцхаймер

Повече за болестта на Алцхаймер – научете тук

Ето защо може да се каже, че недоспиването, както и ниското качество на съня, са свързани с повишен риск от невродегенеративни изменения и по-специално – развитие на болест на Алцхаймер. 

Въпреки това, в действителност все още не можем да кажем, че сънят улеснява елиминирането на токсините от мозъка. Наблюдават се други механизми, чрез които сънят осигурява неговото възстановяване и допринася за благоприятно протичане на процесите на стареене в мозъка. 

Как може да се елиминират токсините от мозъка?

Както показват данните от проучванията – будното състояние има по-голямо значение за елиминирането на токсините от мозъка, за разлика от съня.  Това, най-вероятно, се дължи на повишената невронална активност. Някои проучвания предполагат, че физическата активност може да допринася за отстраняването на метаболитните отпадни продукти от мозъка. 

Въпреки това здравословният начин на живот, който включва достатъчен сън, пълноценно хранене и съобразени нива на физическа активност, е свързан с по-нисък риск от развитие на невродегенеративни заболявания в по-късните етапи от живота.

Референции:

https://www.nature.com/articles/s41593-024-01638-y 

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info