НачалоНовини и статииБолест на АлцхаймерБолест на Алцхаймер – симптоми при прогресия на деменцията

Болест на Алцхаймер – симптоми при прогресия на деменцията

Болестта на Алцхаймер прогресира бавно и постепенно се наблюдава влошаване на състоянието на пациентите с напредване на възрастта.

Заболяването засяга множество зони в мозъка.

Паметта, мисловният процес, речевите умения, способността за решаване на проблеми и контрола на двигателната дейност могат да бъдат значително влошени.

Наблюдават се 5 стадия на болестта на Алцхаймер:

 • Предклиничен стадий;

 • Стадий на лек когнитивен спад;

 • Лека форма на деменция;

 • Умерена деменция;

 • Тежка деменция;

Повече за симптомите в началните етапи на болестта на Алцхаймер – научете тук

Деменцията е сборен термин, използван за описване на съвкупност от симптоми, които засягат интелектуалния капацитет и социалните умения на пациентите. Те могат да влошат качеството им на живот. 

Стадий на умерена деменция

По време на този стадий пациентите стават все по-объркани и нарушенията в паметта стават все по-изразени. Наблюдава се повишена зависимост и нужда от помощ за извършване на ежедневни дейности и осигуряване на личната грижа.

Характерни са също следните прояви:

 • Пациентите губят представа за собствената си личност, както и за деня, седмицата или сезона. Наблюдава се затруднение при разпознаване на роднините и близките приятели от обкръжението. Често могат да объркат непознати хора за роднини. 

 • Още по-значително нарушение на паметта. Пациентите забравят детайли от собствения си живот и такива, отнасящи се до самите тях и ежедневието им. Такива са например адресът, телефонния номер или училището, в което са учили. Те повтарят често любими истории от живота си или създават такива, за да попълнят пропуските в паметта

 • Пациентите имат нужда от помощ за извършване на ежедневните дейности. Често се нуждаят от съдействие за избора на облекло, осигуряване на личната грижа, храненето и други. При някои може да се наблюдава и нарушен контрол на уринирането. 

 • Наблюдават се съществени промени в личността и поведението. При някои от пациентите са характерни безпочвени подозрения и съмнения. Например някои от тях имат притеснения, че близките им искат да им навредят по някакъв начин. Други имат зрителни или слухови халюцинации. 

 • Често може да се наблюдава повишена възбудимост на пациентите и чувство за непоседливост, особено в късните часове на деня. В някои случаи е характерно и агресивното поведение. 

Тежка форма на деменция 

В късните етапи на заболяването се наблюдава все по-задълбочен когнитивен спад. Това се отразява в значителна степен и на физическия капацитет на пациентите.

Освен това могат да се наблюдават и следните прояви:

 • Загуба на способност за общуване – пациентите все по-трудно общуват и все по-рядко говорят по разбираем начин. В повечето случаи употребяват само единични думи или фрази. 

 • Необходима им е ежедневна помощ за личната грижа. Това включва нужда от съдействие от страна на близките за хранене, обличане и други.

 • Все по-голямо нарушение на физическия капацитет. В този стадий пациентите могат да загубят способността да се движат самостоятелно без допълнителна помощ. В някои случаи не могат да седят или да задържат главата си изправена без допълнителна подкрепа. Мускулатурата става все по-ригидна и се нарушават нормалните рефлекси.

Болестта на Алцхаймер прогресира по различни начини. Установено е, че пациентите преживяват средно 11 години след поставяне на диагнозата. Някои от тях, обаче, могат да преживеят до 20 години и повече след диагностициране на заболяването.

Степента на прогресия на заболяването в момента на поставяне на диагнозата значително влияе на продължителността на живота. Нелекуваните заболявания, които са свързани с повишен сърдечносъдов риск, каквато е например хипертонията, водят до по-бърза прогресия на болестта на Алцхаймер. 

Повече за връзката между диабет тип 2 и деменция – научете тук

Референции:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alzheimers-disease/in-depth/alzheimers-stages/art-20048448

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info