НачалоНовини и статииБолест на АлцхаймерПроменя ли се сънят при болест на Алцхаймер?

Променя ли се сънят при болест на Алцхаймер?

С напредването на възрастта е характерно да се наблюдават промени в съня и често заспиването вечерно време става все по-трудно. Въпреки това при пациентите с болест на Алцхаймер се наблюдават още по-сложни промени в режима на съня.

Болестта на Алцхаймер е причина за прогресивни и необратими нарушения в процесите на запаметяване. Заболяването също така засяга и мисловния процес, разсъдъка и поведението. Това е най-честата причина за деменция в световен мащаб (в 60-80% от случаите).

Повече за болестта на Алцхаймер – научете тук

Прогресията на болестта на Алцхаймер е свързана с поява на нарушения в съня, които оказват своето влияние и върху ежедневието на пациентите. Може да се наблюдава скъсяване или накъсване на съня, както и цялостни промени в неговия цикъл. 

Промените в съня предшестват когнитивния спад

Пациентите с болест на Алцхаймер имат затруднения да спят пълноценно нощно време. Въпреки това при тях се наблюдава повишена сънливост през деня и често тогава успяват да си доставят необходимите часове сън.

Смята се, че нарушенията в цикъла на съня предшестват когнитивния спад, който е характерен за заболяването.

Учените смятат, че при болест на Алцхаймер се наблюдават значителни клетъчни промени в мозъка, което води до нарушаване на цикъла сън-будно състояние. Последният се нарича циркаден ритъм. За това могат да допринасят и промените в секрецията на мелатонин – хормонът на съня. 

Супрахиазматичното ядро е зона в мозъка, която служи като вътрешен биологичен часовник в тялото. То реагира на промените в нивата на осветеност в околната среда, с което обработва информацията дали сме будни или ни се спи.

Смята се, че при пациенти с болест на Алцхаймер се наблюдават клетъчни увреди в това ядро. В резултат се нарушава функцията на невроните в тази част на мозъка и настъпват промени в цикъла сън-будно състояние. 

Нарушенията на съня при пациентите с болест на Алцхаймер са свързани и с натрупванията от амилоид-бета, които са характерни за заболяването. Този протеин е отпаден продукт, който се натрупва в течността между невроните и води до нарушения в мозъчната дейност. Натрупването на плаки от бета-амилоид влияе негативно на връзките между невроните. 

Как влияе недоспиването?

Смята се, че по време на сън се елиминират излишните количества от бета-амилоид в мозъка. Някои проучвания са показали, че недоспиването води до прекомерно натрупване на този протеин. 

Елиминират ли се тези натрупвания от мозъка по време на сън? – научете повече тук

При болест на Алцхаймер също се наблюдават и възли от тау-протеин. Последният, в нормални условия, има важно значение за сигнализацията между нервните клетки. Образуването на възли от такъв протеин в мозъка води до увреждане на невроните. Установено е, че липсата на сън в рамките на 1 нощ увеличава нивата на тау протеин с близо 50% в гръбначномозъчната течност.

Връзката между нивата на амилоид-бета, тау протина и развитието на болест на Алцхаймер е комплексна. Учените смятат, че пълноценният сън е от важно значение за елиминирането на прекомерните натрупвания от тези протеини в мозъка.

Въпреки това все още е предмет на множество проучвания значението на нарушенията в съня за риска от развитие на болест на Алцхаймер. Предстои да бъде изучено дали недоспиването влияе на симптомите и тежестта на състоянието на пациентите или нарушенията в съня са естествено последствие от заболяването.   

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4351409

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info

Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info