НачалоНовини и статииБолест на АлцхаймерНови възможности за ранна диагностика на болест на Алцхаймер

Нови възможности за ранна диагностика на болест на Алцхаймер

Кръвен тест, който се използва за диагностика на болест на Алцхаймер, е показал обещаващи резултати. Той предоставя възможности за установяване на промените в нивата на амилоид бета и тау протеин в мозъка, години преди появата на първите симптоми.

Това е показало проучване, публикувано в JAMA Neurology.

Въпреки че болестта на Алцхаймер засяга милиони пациенти по света, все още не е разработен ефективен и лесен метод за диагностика. 

Обикновено диагнозата се поставя чрез снемане на анамнеза и изключване на другите видове деменция, например съдова деменция.

Това се осъществява чрез скенер и изследване на цереброспинална течност.

Въпреки това тези методи са с висока икономическа стойност, отнемат време и са потенциално инвазивни. 

Липсата на достоверност на наличните тестове доказва трудностите, които се появяват пред ранната диагностика на заболяването.

В резултат на това се забавя своевременното приложение на терапевтичните средства при болест на Алцхаймер, а това понижава тяхната ефективност. 

Защо е важна ранната диагностика на болестта на Алцхаймер?

Усилията са били насочени към разработване на ефективен тест, за който се използва кръвна проба или слюнка. Целта е била тестът да показва наличието или липсата на характерните натрупвания от амилоид бета и тау протеини в мозъка.

Едно от предизвикателствата пред разработването на кръвен тест е това, че кръвно-мозъчната бариера възпрепятства преминаването на някои вещества от мозъка в кръвообращението. 

Много усилия са били насочени към определяне на точната форма на тау протеините, която се съдържа в кръвта и служи като показател за наличие на повишени нива както на тези протеини, така и на бета амилоидите в мозъка

Предишни проучвания са изследвали отношението на различните форми на амилоид бета. Установено е, че p-tau217 е специфична форма на тау протеините. Тя служи като показател за образуването на натрупвания от бета амилоид и тау протеини в мозъка

За целите на проучването, експертите са използвали данни от три източника – група от пациенти с риск от развитие на Алцхаймер и две биобанки, предназначени за изследване на невродегенеративни заболявания или процеси на стареене и деменция.

Полезни храни за паметта и здравето на мозъка – научете повече тук

В проучването са се включили 786 участници на средна възраст 66 години. От тях 504 са били жени, а останалите 282 – мъже. 

Ще предостави ли този тест нови възможности за диагностика?

Анализът на данните е показал, че тестът е бил способен да покаже повишени нива на бета-амилоид или тау протеини. Недостатъкът е, че не е могло да се установи дали тези натрупвания са свързани с риск от развитие на болест на Алцхаймер, или не.

Освен това е установено, че тестът е предоставил по-висока достоверност на резултатите при изследване за наличие на атрофия на хипокампа.

Достоверността по отношение на откриването на абнормни нива на бета-амилоид или тау протеини е сходна с тази при изследването на цереброспиналната течност. 

Резултатите са показали, че тестът е могъл да покаже повишени нива на бета-амилоид и тау протеини само при 80% от участниците. В останалите 20% е било необходимо потвърждение на резултатите чрез образни методи или изследване на цереброспинална течност. 

Смята се, че този тест осигурява по-висока достоверност в сравнение с наличните диагностични методи.

Друга полза от него е, че би могъл да предостави възможност за ранно започване на лечение с иновативни средства, които са предназначени за понижаване на количеството на амилоидните натрупвания в мозъка. 

Референции:

https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/fullarticle/2813751

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info

Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info