НачалоНовини и статииЗа професионалистиНови възможности за ранна диагностика на болест на Алцхаймер

Нови възможности за ранна диагностика на болест на Алцхаймер

Кръвен тест, който се използва за диагностика на болест на Алцхаймер, е показал обещаващи резултати. Той предоставя възможности за установяване на промените в нивата на амилоид бета и тау протеин в мозъка, години преди появата на първите симптоми.

Това е показало проучване, публикувано в JAMA Neurology.

Въпреки че болестта на Алцхаймер засяга милиони пациенти по света, все още не е разработен ефективен и лесен метод за диагностика. 

Обикновено диагнозата се поставя чрез снемане на анамнеза и изключване на другите видове деменция, например съдова деменция.

Това се осъществява чрез скенер и изследване на цереброспинална течност.

Въпреки това тези методи са с висока икономическа стойност, отнемат време и са потенциално инвазивни. 

Липсата на достоверност на наличните тестове доказва трудностите, които се появяват пред ранната диагностика на заболяването.

В резултат на това се забавя своевременното приложение на терапевтичните средства при болест на Алцхаймер, а това понижава тяхната ефективност. 

Защо е важна ранната диагностика на болестта на Алцхаймер?

Усилията са били насочени към разработване на ефективен тест, за който се използва кръвна проба или слюнка. Целта е била тестът да показва наличието или липсата на характерните натрупвания от амилоид бета и тау протеини в мозъка.

Едно от предизвикателствата пред разработването на кръвен тест е това, че кръвно-мозъчната бариера възпрепятства преминаването на някои вещества от мозъка в кръвообращението. 

Много усилия са били насочени към определяне на точната форма на тау протеините, която се съдържа в кръвта и служи като показател за наличие на повишени нива както на тези протеини, така и на бета амилоидите в мозъка

Предишни проучвания са изследвали отношението на различните форми на амилоид бета. Установено е, че p-tau217 е специфична форма на тау протеините. Тя служи като показател за образуването на натрупвания от бета амилоид и тау протеини в мозъка

За целите на проучването, експертите са използвали данни от три източника – група от пациенти с риск от развитие на Алцхаймер и две биобанки, предназначени за изследване на невродегенеративни заболявания или процеси на стареене и деменция.

Полезни храни за паметта и здравето на мозъка – научете повече тук

В проучването са се включили 786 участници на средна възраст 66 години. От тях 504 са били жени, а останалите 282 – мъже. 

Ще предостави ли този тест нови възможности за диагностика?

Анализът на данните е показал, че тестът е бил способен да покаже повишени нива на бета-амилоид или тау протеини. Недостатъкът е, че не е могло да се установи дали тези натрупвания са свързани с риск от развитие на болест на Алцхаймер, или не.

Освен това е установено, че тестът е предоставил по-висока достоверност на резултатите при изследване за наличие на атрофия на хипокампа.

Достоверността по отношение на откриването на абнормни нива на бета-амилоид или тау протеини е сходна с тази при изследването на цереброспиналната течност. 

Резултатите са показали, че тестът е могъл да покаже повишени нива на бета-амилоид и тау протеини само при 80% от участниците. В останалите 20% е било необходимо потвърждение на резултатите чрез образни методи или изследване на цереброспинална течност. 

Смята се, че този тест осигурява по-висока достоверност в сравнение с наличните диагностични методи.

Друга полза от него е, че би могъл да предостави възможност за ранно започване на лечение с иновативни средства, които са предназначени за понижаване на количеството на амилоидните натрупвания в мозъка. 

Референции:

https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/fullarticle/2813751

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info