НачалоНовини и статииДиабет и метаболитен синдромЗаболяванията на щитовидната жлеза увеличават риска от затлъстяване

Заболяванията на щитовидната жлеза увеличават риска от затлъстяване

Понижената функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) може да се счита за ключова причина за затлъстяване. Въпреки това механизмите, които стоят в основата на тези процеси, не са напълно изяснени.

Връзката между затлъстяването и понижената функция на щитовидната жлеза е двупосочна:

  • Клинично изразеният хипотиреоидизъм обикновено се свързва с умерено наддаване на тегло;

  • От друга страна, последните проучвания показват, че промените в нивата на тиреостимулиращия хормон – TSH могат да се дължат на повишената телесна маса;

  • Смята се, че роля във връзката между затлъстяването и автоимунните заболявания на щитовидната жлеза, има хормонът  лептин, който се отделя от клетките на мастната тъкан.

Повече за ролята на лептина при затлъстяване – научете тук

Телесното тегло и функцията на щитовидната жлеза са пряко свързани.

Хормоните на щитовидната жлеза регулират нивата на:

  • базалния метаболизъм;

  • топлообразуването в тялото;


  • метаболизма на въглехидратите и мазнините;

  • хранителния прием;

  • окислението на мазнините;

Как затлъстяването влияе на сърдечносъдовото здраве? – научете тук

Нарушенията във функцията на щитовидната жлеза са свързани с промени в телесното тегло и телосложението, както и в скоростта на метаболитните процеси.

При хипотиреоидизъм се наблюдава понижено топлообразуване в тялото, както и забавяне на метаболизма.

В резултат се наблюдава повишаване на индекса на телесна маса и увеличаване на честотата на затлъстяване сред засегнатите пациенти. 

Как се променя функцията на щитовидната жлеза при затлъстяване?

Данните от клиничната практика показват, че дори и малките нарушения във функцията на щитовидната жлеза са причина за повишаване на риска от наддаване на тегло и последващо развитие на затлъстяване. 

Според наблюденията повишеното натрупване на мастна тъкан е свързано с понижаване на нивата на тетрайодтироксин – T4 и повишаване на нивата на тиреостимулиращ хормон – TSH.  

Ето защо може да се смята, че се установява положителна връзка между нивата на TSH и прогресивното повишаване на телесното тегло с напредване на времето. 

Освен това данните показват, че при пациенти със затлъстяване са наблюдават повишени нива на трийодтиронин – Т3. 

Причините за това все още не са напълно изяснени. Според една от теориите се предполага, че това се дължи на повишена активност на ензимите, отговарящи за превръщането на Т4 в Т3 в организма.

Това се обяснява като защитен механизъм при затлъстяване с цел противодействие на натрупването на мазнини чрез увеличаване на енергоразхода. 

Друг предполагаем механизъм е компенсаторното повишаване на секрецията на TSH и Т3 с цел преодоляване на понижената чувствителност на тъканите към хормоните на щитовидната жлеза.

Причина за това е понижената експресия на рецепторите както за TSH, така и за T3 в клетките на мастната тъкан при пациенти със затлъстяване.

Важно е да се отбележи и ролята на повишените нива на лептина в тези процеси. Водещата функция на този хормон е да осигурява сигнализация до централната нервна система за количеството мастна тъкан в организма. По този начин се осигурява понижаване на апетита и приема на храна.

Освен това той стимулира на централно ниво синтезата на тиреотропин-освобождаващ хормон – TRH и TSH.  Лептинът благоприятства и активността на дейодиназите – ензимите, които участват в преобразуването на Т4 в Т3. 

Знаете ли, че затлъстяването увеличава риска от деменция? – научете повече тук

Понижаване на телесното тегло – ключов елемент за подобряване на здравето на щитовидната жлеза

Повишаването на нивата на TRH и TSH е обратимо след понижаване на телесното тегло при спазване на режим, включващ нискокалорична диета и високи нива на физическа активност.

Загубата на телесно тегло води до значително понижаване на нивата на Т3 и TSH. Установено е, че дори малките промени в начина на живот и подобряването на телосложението водят до по-ниска серумна концентрация на TSH и T3. 

Понижаването на телесната маса и постигането на по-здравословно тегло водят до потушаване на възпалителните процеси в организма. Освен това се преустановява и секрецията на възпалителни медиатори. В резултат се осигурява превенция на последващо влошаване на здравето на щитовидната жлеза. 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4911848

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info