НачалоНовини и статииОчно здравеФорми на офталмопатия при заболявания на щитовидната жлеза

Форми на офталмопатия при заболявания на щитовидната жлеза

Водещ елемент в диагностиката на тиреоид-асоциираната офталмопатия е определянето на фазата на заболяването като функция от две променливи – активност и тежест.

Важно е да се оцени дали заболяването е в активна или неактивна фаза, за да могат да се вземат най-добрите терапевтични решения. 

Редовното проследяване на зрението е ключов елемент за дългосрочното съхраняване на очното здраве.

Активността на състоянието се определя като степента, с която организмът реагира към автоантигените. Тя може да се определи количествено като: 

  • Липсваща;
  • Умерена;
  • Тежка;

Автоантигените са протеини или протеинови комплекси, които се срещат естествено в тъканите, но при автоимунни заболявания се разпознават като чужди от имунната система и се наблюдава имунен отговор срещу тях.

Тежестта на тиреоид-асоциираната офталмопатия се определя като последствие от активността.

Въпреки това усложненията често могат да се наблюдават дори и при добре контролирана активност на заболяването. 

Ето защо са важни редовните консултации със специалист, особено при пациенти в напреднала възраст и с диабет.

Какви са формите на тиреоид-асоциираната офталмопатия?

Тежестта на офталмопатията, която се наблюдава в контекста на заболяванията на щитовидната жлеза, може да се класифицира по следния начин:

  • Застрашаваща зрението – при нея се изисква незабавно лечение. Наблюдава се пациентите с дистиреоидна оптична невропатия и луксация на очната ябълка(издаване на екватора на очната ябълка напред от очната цепка). Друга индикация за незабавно лечение е увреждането на роговицата. Терапевтичният подход включва приложение на кортикостероиди, хирургична интервенция или и двете.


  • Умерена до тежка тиреоид-асоциирана офталмопатия – при тези форми на заболяването се наблюдава значително влошаване на качеството на живот на пациентите, което подчертава нуждата от рехабилитационна хирургична интервенция, приложение на имуносупресори и/или орбитна лъчетерапия. Симптомите включват – отдръпване на клепача – над 2мм, екзофталм(издаване на очната ябълка напред от орбитата) – над 3 мм от нормалните стойности. Може да се наблюдава умерено до тежко засягане на меките тъкани и интермитентно или постоянно двойно виждане(диплопия);


  • Лека форма на тиреоид-асоциирана офталмопатия – в тези случаи оплакванията не влияят на качеството на живот на пациентите. Рискът от приложение на имуносупресивна терапия или хирургични интервенции не е оправдан, освен ако не се наблюдава прогресия на заболяването. Чести симптоми са: минимално отдръпване на клепача – под 2мм, екзофталм под 3 мм от нормалните стойности. Характерно е и лекото засягане на меките тъкани. Може също така да се наблюдава преходно или липсващо двойно виждане, както и повишено излагане на ретината, което се повлиява положително от приложението на лубрикиращи средства. 

Не отлагайте, погрижете се навреме за зрението, това е грижа за здравето с дългосрочна перспектива!

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3729509/

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info