НачалоНовини и статииЛюбопитноЗатлъстяване и когнитивен спад

Затлъстяване и когнитивен спад

Затлъстяването става все по-разпространено в световен мащаб през последните десетилетия. Влиянието му върху цялостното качество на живот и здраве и връзката с различни заболявания, каквито са сърдечносъдовите заболявания и диабета, отдавна е известно.

Наблюденията са показали, обаче, че затлъстяването води и до когнитивен спад, включително и до болест на Алцхаймер и болест на Паркинсон. 

Рискови фактори за болест на Алцхаймер – научете повече тук

В проучване, публикувано в International Journal of Molecular Sciences, екип от учени е изследвал невропротективното действие на токотриенолите за превенция на негативното влияние на неправилния начин на хранене и затлъстяването върху мозъчната функция. 

Полезни храни за паметта и здравето на мозъка – научете повече тук

Целта е била да се противодейства на развитието на свързаните със затлъстяването заболявания чрез употреба на натурални продукти. 

Какво са токотриенолите?

Токотриенолите са естествени химични вещества, принадлежащи към групата на витамин Е. Проучванията са показали, че те имат невропротективно действие и осигуряват превенция на затлъстяването.

Освен това преминават през кръвно-мозъчната бариера и навлизат в клетките, с което осигуряват своето действие като антиоксиданти.

Въпреки това все още не са напълно изяснени механизмите, чрез които токотриенолите са свързани с нарушенията в мозъчната дейност при затлъстяване.

За целите на проучването учените са използвали лабораторни модели, които са били разделени в две групи. Едната от тях е спазвала диета, богата на мазнини и захароза, а другата е била на контролна диета с или без допълнителен прием на токотриеноли

В началната фаза на проучването, изследователите са оценили ефекта на токотриенолите срещу затлъстяването. Били са проследявани и ключови параметри като телесно тегло, отлагане на мазнините, нива та холестерола, триглицеридите и кръвната захар.

Затлъстяване и инсулинова резистентност – научете повече тук

Едновременно с това са били проследявани когнитивната функция, маркерите за оксидативен стрес и протеомните промени в кората на мозъка. 

Резултатите са били от голямо значение. Установило се е, че допълнителният прием на токотриеноли не променя наддаването на телесно тегло.

От друга страна, обаче, токотриенолите подобряват когнитивната функция.

Друго ключово откритие е било, че затлъстяването е свързано с високи нива на оксидативен стрес в мозъка, което значително влияе на когнитивния капацитет.

Токотриенолите противодействат на оксидативния стрес, което подчертава техните невропротективни свойства.  

Референции:

https://dx.doi.org/10.3390/ijms25063561

https://www.mdpi.com/1422-0067/25/6/3561

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info