НачалоНовини и статииМентално здраве6 причини за мозъчна мъгла

6 причини за мозъчна мъгла

Мозъчната мъгла е вид нарушение на когнитивната функция, което се характеризира с обърканост, промени в паметта и загуба на концентрация.

Сама по себе си, мозъчната мъгла не е отделна нозологична единица, а симптом на подлежащо друго заболяване.

Някои пациенти описват състоянието като умствена умора.

В зависимост от тежестта на мозъчната мъгла, тя може да доведе до негативни последствия върху професионалния живот, учебния процес и други ежедневни дейности. 

Какви са причините за мозъчна мъгла?

Стрес

Хроничният стрес може да доведе до повишаване на кръвното налягане и отслабване на имунната защита. Освен това се наблюдава повишен риск от депресия и умствена умора.

Последната затруднява мисловния процес и се наблюдава нарушена концентрация и продуктивност.

Хормонални промени

Проучване, проведено през 2018 година, е показало, че промените в оптималните нива на хормоните в организма могат да са причина за мозъчна мъгла.

Пример за това са промените в серумните концентрации на хормоните естроген и прогестерон по време на бременност. Те влияят върху процесите на запаметяване и могат да са причина за краткосрочно нарушаване на когнитивната функция. 

Диета 

Начинът на хранене е от ключово значение за здравето на мозъка. Недостигът на някои витамини може да повиши риска от поява на мозъчна мъгла.

Витамин В12 осигурява поддържането на добри нива на мозъчна дейност.

Проучване, проведено през 2012 г. е показало, че дефицитът на витамин В12 може да доведе до нарушения в когнитивния капацитет.

Полезни храни за паметта и здравето на мозъка – научете повече тук

Липса на достатъчен сън

Лошото качество на съня значително влияе на начина, по който мозъкът ни функционира. Ето защо е важно да имаме изграден режим на съня и да спим по 8-9 часа всяка нощ. Недоспиването води до влошена концентрация и нарушения в мисловната дейност.

Прием на някои медикаменти

Понякога мозъчната мъгла може да се появи по време на прием на някои видове медикаменти. Такива са терапевтичните средства за лечение на болка и сънотворните лекарства.

Понижаването на дозата им или замяната им с друго терапевтично средство може да осигури подобряване на симптомите. Мозъчната мъгла може да се появи и след лечение на онкологични заболявания чрез химиотерапия. 

Някои заболявания

Заболявания и състояния, които са свързани с високи нива на възпаление, умора или промени в нивата на кръвната захар също могат да са причина за умствена умора.

Например, мозъчната мъгла е симптом на синдрома на хроничната умора. При фибромиалгия също се наблюдава понижена концентрация и нарушения в когнитивните функции. Други заболявания, които са причина за мозъчна мъгла са:

  • Анемия;

  • Депресия;

  • Диабет;

  • Мигрена;

  • Понижена функция на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм;

  • Автоимунни заболявания като лупус, ревматоиден артрит, синдром на Сьогрен, множествена склероза;

  • Обезводняване;

  • Вирусни инфекции;

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579396

https://www.nature.com/articles/s41598-021-00188-8

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6422548

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33809274

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info