НачалоНовини и статииМентално здравеБърнаут – как да го разпознаем?

Бърнаут – как да го разпознаем?

Постоянното излагане на стресови ситуации, както и хроничният стрес, и проблемите в социалните взаимоотношения водят до поява на така наречения „бърнаут“, „прегаряне“ или още синдром на професионалното изчерпване.

Това състояние е причина за поява на умора, лесна уморяемост, негативни мисли и понижена продуктивност.

Рискови фактори за поява на бърнаут са продължителните работни часове, работата, в която трябва да се покриват високи изисквания, както и поемането на прекомерно натоварващи и ангажиращи ежедневни дейности.

Синдромът на професионалното изчерпване се среща все по-често. Това е една от причините голяма част от хората да се чувстват напрегнати или извънредно стресирани през работния ден.

Тъй като това състояние може да доведе до сериозни последствия върху емоционалното и физическото здраве, от ключово значение е да можем да го разпознаем още в ранните етапи. 

Първа фаза

Първоначално се наблюдава повишена мотивация и ентусиазъм за изпълнение на професионалните ангажименти.

Характерна е повишената работоспособност и склонност към поемане на допълнителни отговорности. В този етап се наблюдава повишено творчество и прилив на енергия, както и оптимистична нагласа, и вдъхновение за изпълнение на професионалните дейности. 

Втора фаза – фаза на поява на стреса

В следващата фаза на бърнаут преобладава липса на желание за извършване на ежедневните дейности.

Монотонността и свръхнатоварването водят до изчерпване и изпълнението на различни ангажименти изисква повече време, отколкото преди.

Освен това някои дни са изпълнени с повече стресови ситуации. Разполагаме с все по-малко време и енергия да се насладим на моментите с близките си.

Обикновено в тази фаза често се появява главоболие, тревожност, промени в апетита и режима на съня. Все повече се усеща понижената продуктивност и повишената раздразнителност.

Повече за главоболието – научете тук

Фаза на хроничния стрес

Третата фаза е фазата на хроничния стрес. До нейното достигане обикновено чувството за тревожност и напрежение са достигнали високи нива.

Освен че се наблюдават затруднения в решаването на проблеми и се понижава трудовият капацитет, все повече преобладава чувството за безсилие и неспособност да се справим с ежедневието.

Продължителната умора и изтощение водят до това, че професионалните ангажименти се явяват като тежест, влошаваща качеството на живот. Това може да е причина за предприемане на различни подходи за справяне с това усещане – от продължително отлагане и неизпълняване на ангажиментите до прекомерна консумация на алкохол и други. 

Фаза на същинския бърнаут

Четвъртата фаза е фазата на същинския бърнаут, в която преобладава чувството на апатия. Наблюдават се и значителни нива на умора и изчерпване.

Освен че изпълнението на всякакви видове дейности се оказва невъзможно, често се появява и вътрешна борба с усещането за провал и неспособност.

Трудността да се справим с ниската самооценка и песимистичните нагласи за личния капацитет водят до предприемане на действия за бягане от реалността.

Ето защо често се наблюдава пренебрегване на личните нужди поради прекомерно фокусиране върху затрудненията на работното място. 

Фаза на хроничен бърнаут

Когато не успеем да излезем успешно от фазата на бърнаут и той стане хронично състояние, обикновено се натрупва значителна психическа и физическа умора, както и усещане за постоянна тъга и развитие на депресия.

Въпреки това лекарската помощ в този етап е от ключово значение за справяне както с физическите прояви, така и с емоционалния дисбаланс, който възниква при бърнаут. 

Референции:

https://www.health.com/stages-of-burnout-8405010

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info