НачалоНовини и статииЗдравни акцентиПризнаци при недостиг на Омега-3

Признаци при недостиг на Омега-3

Омега-3 мастните киселини принадлежат към групата на полиненаситените мастни киселини и изпълняват важни функции за метаболизма ни.

Такива мастни киселини са алфа-линоленовата – ALA, докозахексаеновата – DHA и ейкозапентаеновата – EPA.

Алфа-линоленовата киселина е от ключово значение за организма, тъй като тя служи като градивен елемент за синтезата на останалите две мастни киселини. Те, от своя страна, се съдържат в рибата и някои други хранителни продукти.

Мастните киселини регулират нивата на холестерола в кръвта и допринасят за правилното функциониране на мозъка, сърдечносъдовата система и зрението. 

Полезни храни за понижаване на холестерола – научете повече тук

Причини за недостиг на Омега-3

С цел да си набавим дневните препоръчителни количества Омега-3, е важно редовно да приемаме полезни растителни мазнини, които се съдържат в лененото масло, тиквеното семе, чията и ядките.

Ако не консумираме такива храни е трудно да си набавим необходимите количества Омега-3. Такъв може да е случаят при спазване на вегетарианска диета. От друга страна, прекомерният прием на Омега-6 мастни киселини може да доведе до нарушено усвояване на Омега-3 от организма.

Недостигът на Омега-3, от своя страна, благоприятства развитието на сърдечносъдови заболявания, диабет и ревматоиден артрит. 

Какви са признаците при недостиг на Омега-3?

Затруднена концентрация

Нарушената способност да се концентрираме в ежедневните дейности и професионалните ангажименти може да се дължи на различни причини. Сред тях са недоспиването или различните хранителни дефицити.

От друга страна, недостигът на Омега-3 също може да е допринасящ фактор, тъй като мастните киселини са от ключово значение за поддържане на оптимална функция на мозъка. 

Тревожност и депресия

Недостигът на Омега-3 може да доведе до поява на тревожност и негативни мисли. Установено е, че в страните, в които диетата осигурява достатъчна консумация на Омега-3, се наблюдават по-ниски нива на депресия сред населението.

Тези мастни киселини благоприятстват отделянето на серотонин, който е от ключово значение за доброто настроение. Редовната консумация на Омега-3 допринася за нормализиране на дейността на нервните клетки.

Полезни храни за паметта и здравето на мозъка – научете повече тук

Някои проучвания показват, че полезните мастни киселини понижават процесите на възпаление в мозъка. Ето защо са важни за оптималното функциониране на нервната система.

Умора 

Продължителната умора може да се дължи на различни причини. Освен недоспиването, недостатъчният прием на течности и ниските нива на физическа активност, нездравословната диета също може да доведе до различни хранителни дефицити.

Особено значение за повишената уморяемост има недостигът на Омега-3 и желязо.

Нарушено зрение 

Защо Омега-3 мастните киселини са важни за очното здраве? – научете повече тук

При поява на проблеми със зрението, рядко се отчита ролята на хранителните дефицити.

Недостатъчният прием на Омега-3, обаче, може да доведе до влошено зрение и поява на различни очни симптоми. Сред тях са сухотата в очите, възпалението и нарушеното зрение. 

Някои от най-честите очни симптоми – научете повече тук

Понижена мускулна сила 

Недостигът на Омега-3 може да се прояви с мускулна слабост.

Хранителните дефицити, заедно с ниските нива на физическа активност, са водещи фактори за понижена мускулна сила. 

Суха кожа 

Мастните киселини са от ключово значение за поддържане на функциите на всички клетки в тялото, включително и клетките, изграждащи кожата.

Омега-3 е ключов елемент в състава на мазнините, участващи в структурата кожата. Тези полезни мастни киселини благоприятстват функцията на кожната бариера и служат като защитен слой върху кожата, който позволява ефективната ѝ хидратация, но в същото време я защитава от вредни въздействия.

Защо е важен колагенът за здравето на кожата? – научете повече тук

Омега-3 поддържа клетките на кожата добре хидратирани и в добро здраве. Ето защо при недостиг на тези мастни киселини, характерните признаци са сухата кожа и преждевременната поява на бръчки. 

Болки в ставите 

Мастните киселини имат противовъзпалителни свойства.

Експертите препоръчват редовно да се приемат Омега-3 мастни киселини, тъй като това понижава чувството за скованост в ставите и облекчава тяхната повишена чувствителност. 

Хранене при остеопороза – научете повече тук

Наддаване на тегло 

Омега-3 мастните киселини се съдържат в почти всички метаболитно активни клетки на тялото.

Установено е, че тези мастни киселини подобряват метаболитната активност на клетките.

Недостигът им, от друга страна, забавя метаболизма и може да доведе до увеличаване на телесното тегло.

Проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, е показало, че приемът на Омега-3, съчетан с редовна физическа активност, допринася за подобряване на сърдечносъдовото здраве

Диети за понижаване на телесното тегло – научете повече тук

Референции:

https://www.cuerpomente.com/alimentacion/sintomas-falta-omega-3_8848

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29217656/

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info