НачалоНовини и статииОчно здравеЗадно отлепяне на стъкловидното тялоПричини за задно отлепяне на стъкловидното тяло

Причини за задно отлепяне на стъкловидното тяло

Задното отлепяне на стъкловидното тяло е често срещано при възрастни пациенти. Състоянието се определя като разделяне на кортикалния слой на стъкловидното тяло от невросензорния слой на ретината

Знаете ли, че макулата е структурата в зрителния анализатор, която осигурява централното зрение. Тя е част от ретината и е от ключово значение за зрителната острота. Ретината е слой от фоторецепторни и глиални клетки, които възприемат светлинното дразнене и го предават до мозъка, осигурявайки визуализиране на възприеманите образи.

Стъкловидното тяло е гелоподобна структура, която се разполага между лещата и ретината. То се състои от вода(98%), колаген тип 2 и хиалуронова киселина.

Стъкловидното тяло е заобиколено от полупрозрачна мембрана, наречена хиалоидна мембрана. В ранните етапи от живота стъкловидното тяло е изцяло прикрепено към ретината

Задното отлепяне на стъкловидното тяло е най-честата причина за поява на малки петна в зрителното поле.

Увеличаването на техния брой, в съчетание с внезапна поява на анормално зрително възприятие за светлина(без да е предизвикано от реален светлинен източник), изисква незабавна консултация със специалист. 

Какви са причините за задно отлепване на стъкловидното тяло?

Водещата причина е напредналата възраст.

Вътрешната лимитираща мембрана на ретината е прикрепена към стъкловидното тяло. Това прикрепване е най-здраво в основата на последното. Други места на прикрепяне между стъкловидното тяло и ретината са оптичният диск, макулата и периферните съдове

С напредване на възрастта, гелоподобната консистенция на стъкловидното тяло подлежи на:

  • дегенеративни изменения;

  • процеси на синхиза(втечняване на стъкловидното тяло);

  • синереза(дегенеративно свиване на стъкловидното тяло поради естествените процеси на стареене) – това настъпва поради агрегацията на колагеновите влакна, което води до колапс на стъкловидното тяло;

Това е причина за образуване на плътни снопове от колагенови влакна, които „плуват“ в стъкловидното тяло и са причина за появата на малки петънца в зрителното поле.

Дегенеративните изменения в стъкловидното тяло водят до отслабване на прикрепването му с ретината.

В резултат на това се наблюдава задно отлепване на стъкловидното тяло, което обикновено настъпва спонтанно. В някои случаи може да бъде предизвикано от други процеси или интервенции, например:

Усложнения от задното отлепяне на стъкловидното тяло

При 8-22% от случаите на остро симптоматично задно отлепяне на стъкловидното тяло се наблюдават дупки в ретината и респективно макулата при изследване.

В тези случаи обикновено тези изменения в ретината се наблюдават или в момента на или малко след поява на симптомите. Дупките се наблюдават най-често в супратемпоралния квадрант на ретината.

Тяхната морфология е различна – подковообразна, под формата на похлупак или други.  При 2-5% от пациентите ако това засягане на ретината не се наблюдава при първия преглед, то впоследствие в хода на проследяването обикновено възниква. 

Рискът от поява на дупки в макулата е по-висок при задно отлепване на стъкловидното тяло, съчетано с кръвоизлив в последното. Установено е, че при 50-70% от пациентите със задно отлепване на стъкловидното тяло, което е усложнено с кръвоизлив, се наблюдават и дупки в ретината.

Когато отлепването не е съчетано с кръвоизлив, дефектите в ретината се проявяват само при 7-12% от пациентите.  

Освен това пациентите с остро задно отлепване на стъкловидното тяло, което се наблюдава в съчетание с дефекти на ретината, имат 7 пъти по-висок риск от поява на пигменти или гранули в стъкловидното тяло в сравнение с тези, при които ретината е със запазен интегритет. 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563273/

One thought on “Причини за задно отлепяне на стъкловидното тяло

Comments are closed.

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info