НачалоНовини и статииОчно здравеЗадно отлепяне на стъкловидното тялоПроцеси на стареене и оксидативен стрес: причина за задно отлепяне на стъкловидното тяло

Процеси на стареене и оксидативен стрес: причина за задно отлепяне на стъкловидното тяло

При естествените процеси на стареене на стъкловидното тяло се наблюдават следните изменения:

  • ликвефикация(втечняване);
  • отделяне на стъкловидното тяло от ретината;

В резултат на това настъпва задно отлепяне на стъкловидното тяло.

Как се променя структурата на стъкловидното тяло?

Ликвефикацията е резултат от физико-химични дегенеративни изменения, които нарушават хомогенността на гелоподобната структура на стъкловидното тяло.

Този процес се характеризира с разделяне на хиалуронана(извънклетъчен полизахарид) от колагена, агрегация на колагеновите влакна и образуване на пространства, които се изпълват с течност в стъкловидното тяло.

Заедно с тези изменения се наблюдава и отслабване на свързването между ретината и стъкловидното тяло, особено по задната и екваториалната повърхност на последното.

Знаете ли, че макулата е структурата в зрителния анализатор, която осигурява централното зрение. Тя е част от ретината и е от ключово значение за зрителната острота. Ретината е слой от фоторецепторни и глиални клетки, които възприемат светлинното дразнене и го предават до мозъка, осигурявайки визуализиране на възприеманите образи.

Последващите дегенеративни изменения са резултат от разделянето на задния кортекс на стъкловидното тяло от вътрешната лимитираща мембрана на ретината. Това е причина за задно отлепяне на стъкловидното тяло. 

Дегенеративни изменения в стъкловидното тяло

Дегенеративните изменения в стъкловидното тяло започват сравнително рано през живота – при 12,5% от пациентите на 18-годишна възраст се наблюдава втечняване на стъкловидното тяло.

След повишаване на масата на последното в резултат на процесите на растеж и развитие, неговият обем се запазва стабилен до към 50-годишна възраст.

След това обемът на стъкловидното тяло се понижава, но се увеличава частта на течността в него.

Израз на напреднали дегенеративни изменения е появата на петна в централното зрително поле.

Освен това в тези случаи се наблюдава и повишаване на концентрациите на протеолитичните ензими и биомаркерите за оксидативен стрес.

Свободните радикали са частици с висока нестабилност, които имат способността лесно да взаимодействат с различни органични субстрати – липиди, протеини, ДНК. Тяхното прекомерно натрупване е причина за поява на оксидативен стрес. Това има увреждащо действие върху тъканите и физиологичните процеси.

Дегенерацията на стъкловидното тяло е свързана с понижен антиоксидантен потенциал и повишено оксидативно увреждане на лещата на окото, което е причина за прогресията на нуклеарната катаракта(потъмняване на лещата).

Действието на светлината върху зрителния анализатор е причина за повишаване на концентрацията на свободните радикали, което води до понижаване на молекулната маса на хиалуронана, неговата последваща деполимеризация и втечняване на стъкловидното тяло.

Този процес прогресира с напредване на възръстта. 

Възрастово-обусловената макулна дегенерация е друго заболяване, което може да се наблюдава с напредване на възрастта. Вижте повече тук

Проучванията показват, че повишената ензимна активност в стъкловидното тяло е в основата на процесите на ликвефикация поради разграждане на колагеновите влакна.

Причина за втечняване на стъкловидното тяло е активирането на каскада от ензими. Това води до нарушаване на структурата на колагена и неговата последваща агрегация.

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7022282/

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info

Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info