НачалоНовини и статииОчно здравеЗадно отлепяне на стъкловидното тялоПризнаци на задно отлепяне на стъкловидното тяло

Признаци на задно отлепяне на стъкловидното тяло

Значителното втечняване на стъкловидното тяло(ликвефикация), съчетано с неговото разделяне от ретината, води до задно отлепяне на стъкловидното тяло.

То се характеризира с разделяне на кортекса на последното от вътрешната лимитираща мембрана на ретината във всички задно разположени участъци спрямо стъкловидното тяло. 

Знаете ли, че макулата е структурата в зрителния анализатор, която осигурява централното зрение. Тя е част от ретината и е от ключово значение за зрителната острота.

Ретината е слой от фоторецепторни и глиални клетки, които възприемат светлинното дразнене и го предават до мозъка, осигурявайки визуализиране на възприеманите образи.

В случаите когато се наблюдава запазване на свързването между ретината и стъкловидното тяло, отлепянето на последното се определя като абнормно.

Тази форма на заболяването е характерна за пациентите с пролиферативна диабетна ретинопатия, болест на Eale, висока степен на миопия и вродени заболявания, свързани с нарушения в структурата и синтеза на колаген – например синдром на Ehlers-Danlos.

Абнормното отлепяне на стъкловидното тяло може да бъде:

  • Плътно – когато стъкловидното тяло остава свързано с ретината само в определени участъци;

  • Частично – когато задният кортекс на стъкловидното тяло се разцепва, докато външния му слой остава свързан с ретината.

Какви са проявите на задно отлепяне на стъкловидното тяло?

Клиничната изява на тези промени се състои в:

  • Регматогенно отлепяне на ретината – при което се наблюдава разкъсване на последната – то е характерно когато тракционните сили са насочени към периферните участъци на ретината;


  • Витреопапилопатии – когато тракционните сили са насочени върху оптичния диск;


  • Неоваскуларизация – образуване на нови кръвоносни съдове;


  • Кръвоизливи в стъкловидното тяло при исхемичните ретинопатии – когато тракционните сили са резултат от новообразуваните абнормни кръвоносни съдове, произлизащи от ретината и/или оптичния диск;


  • Тракция на макулата и стъкловидното тяло;

На ниво макула втечняването на стъкловидното тяло води до образуване на набръчквания и цепнатини.

Това се наблюдава при локализация на процесите пред хиалоцитите(клетките на стъкловидното тяло) и разделяне на стъкловидното тяло от оптичния диск.

Оптичният диск е мястото, на което дългите израстъци(аксони) на ганглийните клетки напускат очната ябълка. В тази зона не са разположени фоторецептори – пръчици и колбички, поради което тя се нарича сляпо петно. Оптичният диск е началното място на зрителния нерв, който се изгражда от аксоните на ретинните ганглийни клетки.

В други случаи се образуват дупки в макулата – при локализация на процесите зад хиалоцитите и запазване на прикрепянето между стъкловидното тяло и оптичния диск

Причини за дегенерация на стъкловидното тяло

Според водещите хипотези, дегенерацията на стъкловидното тяло е резултат от: 

  • увреждане на извънклетъчния матрикс на стъкловидното тяло;

  • свързаното с възрастта понижаване на антиоксидантния капацитет на организма;

  • повишаване на нивата на свободните радикали и протеолитичните ензими в стъкловидното тяло;

Всички тези фактори са предпоставки за увреждане на ретината и стъкловидното тяло.

Знаете ли, че свободните радикали са частици с висока нестабилност, които имат способността лесно да взаимодействат с различни органични субстрати – липиди, протеини, ДНК. Тяхното прекомерно натрупване е причина за поява на оксидативен стрес. Това има увреждащо действие върху тъканите и физиологичните процеси.

Те могат да са причина за повишени серумни и тъканни нива на биохимични стресови фактори, каквито са неврон специфичната енолаза, която се наблюдава в очите и серума на пациенти с отлепяне на ретината.

Това се дължи на факта, че ретината представлява своеобразно разширение на централната нервна система. 

Антиоксидантната активност в стъкловидното тяло значително се понижава с напредване на дегенеративните изменения.

Това води до повишаване на нивата на оксидативния стрес и в някои случаи влошаване на вече настъпили очни заболявания. Такива са например диабетна ретинопатия и възрастово-обусловена макулна дегенерация.

Натисни тук за повече информация за диабетна ретинопатия и възрастово-обусловена макулна дегенерация.

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7022282/

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info