НачалоНовини и статииОчно здравеВъзрастова макулна дегенерацияРискови фактори за възрастова макулна дегенерация

Рискови фактори за възрастова макулна дегенерация

Рискови фактори за развитие на възрастова макулна дегенерация (ВМД)

Възрастовата макулна дегенерация е заболяване, което засяга ретината – слоят от фоторецептори, който осигурява възприемането на светлинното дразнене и макулата – най-чувствителната зона в ретината, която осигурява зрителната острота. Състоянието се развива при пациенти над 60-годишна възраст.

Редовното проследяване на зрението е ключов елемент за дългосрочното съхраняване на очното здраве.

Фактори, предразполагащи към развитие на ВМД

Множество фактори увеличават риска от прогресия на заболяването. Проучванията са показали, че има връзка между развитието на катаракта (потъмняване на лещата) и макулна дегенерация. Смята се, че хирургичното лечение на катарактата увеличава честотата на развитие и прогресията на макулната дегенерация.

Причината е предизвикването на възпалителни процеси по време на или след хирургичната интервенция, както и повишеното излагане на ретината на слънчева светлина след това. Освен това, рисковите фактори за развитие на катаракта и възрастова макулна дегенерация са сходни. Сред тях водещо значение имат:

  • напреднала възраст; 
  • тютюнопушене; 
  • затлъстяване;
  • високо кръвно налягане (хипертония); 
  • прекомерно излагане на слънчева светлина;

Хипертонията като рисков фактор

Високото кръвно налягане е друг рисков фактор, който води до влошаване на кръвоснабдяването и съдовото здраве на зрителния анализатор. Проучванията са показали, че съществува връзка между развитието на хронични бъбречни заболявания и макулната дегенерация. При пациентите над 65-годишна възраст с понижена гломерулна филтрация се наблюдава повишен риск от развитие на ранен стадий на макулна дегенерация в рамките на период от 5 години. 

Заболявания на щитовидната жлеза и риск за очното здраве

Заболяванията на щитовидната жлеза също са рисков фактор в генезата на макулната дегенерация. Хипертиреоидизмът (повишената функция на щитовидната жлеза), както и серумните концентрации на свободната фракция на хормона тетрайодтироксин – Т4 са положително свързани с повишен риск от развитие на макулна дегенерация.

Смята се, че хипертиреоидизмът е причина за ускоряване на базалните метаболитни и окислителни процеси чрез повишаване на действието на митохондриалните ензими. Това води до оксидативен стрес. Освен това, хормоните на щитовидната жлеза влияят негативно на здравето на пигментния епител в ретината и предизвикват дегенеративни изменения във фоторецепторите. 

Диабетът е друг рисков фактор с водещо значение за очното здраве. Високата кръвна захар (хипергликемия) и промените в нивата на холестерола и триглицеридите (дислипидемия) при пациентите с диабет водят до възпалителни процеси в ретината и оксидативен стрес.

Ето защо са важни редовните консултации със специалист, особено при пациенти в напреднала възраст и с диабет.

Проучванията са показали и сходства в генезата на възрастовата макулна дегенерация и болестта на Алцхаймер. Процесите на стареене са водещ рисков фактор за дегенеративните заболявания. Характерните за болестта на Алцхаймер извънклетъчни натрупвания на бета-амилоид са компоненти на аморфните отлагания в ретината, които са в контакт с пигментния епител. 

Не отлагайте, погрижете се навреме за зрението, това е грижа за здравето с дългосрочна перспектива!

Референции:

Risk factors for progression of age‐related macular degeneration, National Library of Medicine

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7155063/

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info

Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info