НачалоНовини и статииЗа професионалистиПричини за развитие на миелит – възпаление на гръбначния мозък

Причини за развитие на миелит – възпаление на гръбначния мозък

Трансверзалният (напречен) миелит е неврологично състояние, което се дължи на възпалителни процеси в гръбначния мозък. Последният е деликатна структура, преминаваща от мозъчния ствол до долната част на гърба през гръбначномозъчния канал на гръбначния стълб . 

При възпалителни процеси се наблюдава увреждане на миелиновата обвивка, покриваща нервните влакна. Това води до нарушения в предаването на импулсите между гръбначномозъчните нерви и другите части на тялото. 

В резултат се наблюдава загуба на сетивност, нарушения на движенията и способността за задържане на уринирането(континенция).

При среща на организма с различни вредни или болестотворни агенти – например вируси, бактерии, токсични химикали или при травма се активира имунната система. Това води до натрупване на възпалителни клетки в мястото на увреда и отделяне на цитокини. 

Знаете ли, че цитокините са протеини, които имат важно значение за диференцирането на имунните клетки. Какъв е имунният отговор при оптичен невромиелит? Научете повече тук!

В резултат на възпалителния отговор, имунните клетки улавят и обезвреждат болестотворните агенти и това позволява възстановяване на тъканите.

Въпреки че възпалителният отговор е от ключово значение за осигуряване на ефективна защита, понякога имунната система атакува собствените тъкани на организма. Това се наблюдава в случай на прекомерен и неконтролиран възпалителен отговор. 

При транзверсален миелит се наблюдава увреждане на миелиновата обвивка на нервните клетки, което се дължи на възпаление. 

Транзверзалният миелит може да е резултат от следните причини:

 • Идиопатичен – без известна причина;

 • Възпаление поради инфекция;

 • Системни автоимунни възпалителни заболявания;

 • Заболявания на централната нервна система;

Идиопатичен миелит

При идиопатичен миелит причината за заболяването не е известна. Това са по-голямата част от случаите на транзверзален миелит.

Счита се, че състоянието е резултат от абнормна и прекомерна имунна реакция срещу гръбначния мозък, която води до възпаление и тъканна увреда. 

Заболявания на нервната система, водещи до поява на транзверзален миелит 

При някои пациенти транзверзалният миелит е първият симптом на автоимунни или имуномедиирани заболявания на централната нервна система. Такива са заболяванията от спектъра на оптичиня невромиелит и множествената склероза.

Какво е оптичен невромиелит и каква е разликата между него и множествената склероза? Научете повече тук

Заболяванията от спектъра на оптичния невромиелит са значително по-честа причина за поява на транзверзален миелит.

Характерно е двустранното нарушение на сетивната и двигателната дейност, което води до двустранна поява на тежки изтръпвания или парализа

Кои са другите симптоми при оптичен невромиелит? Вижте тук

При пациентите с оптичен невромиелит се наблюдават по-тежки епизоди да обостряне на миелита. Характерно е, че след това се наблюдава значително понижена способност за възстановяване на пациентите.

Инфекциозни причини за развитие на миелит

В основата на предизвикания имунен отговор, който се наблюдава при транзверзален миелит, могат да бъдат вирусни, бактериални и гъбични инфекции.

Други инфекциозни причини са:

 • Ентеровируси – причинители на различни инфекции. Предаването се осъществява чрез фекално-орален механизъм и е характерно засягането на епителните клетки в гастроинтестиналния тракт.

 • Западнонилска треска – инфекция, предавана от комари, която в повечето случаи няма симптоматична изява. При по-тежките форми е характерна висока температура, тремор, конвулсии, мускулна слабост, загуба на зрение и други;

 • Херпес вирусни инфекции и по-конкретно генитален херпес;

 • Инфекция с вируса на човешкия имунодефицит – HIV и последващо развитие на СПИН;

 • Инфекция с Varicella-Zoster Virus – причинител на варицелата и херпес зостер;

 • Инфекция с човешкия Т-клетъчен лимфотропен вирус тип 1 – HTLV-1, която води до развитие на Т-клетъчна левкемия;

 • Инфекция със Zika virus – характеризира се с висока температура, зачервяване на очите, болка в ставите, главоболие и макулопапулозен обрив;

 • Лаймска болест – предава се при ухапване от кърлеж. Характерни симптоми са висока температура, главоболие, умора и специфичен кожен обрив, наречен еритема мигранс;

 • Сифилис – причинява се от инфекция с Treponema pallidum;

 • Туберкулоза – причинява се от инфекция с Mycobacterium tuberculosis;

 • Бактериални кожни инфекции;

 • Микоплазмени пневмонии – причиняват се от Mycoplasma pneumoniae;

Системни възпалителни автоимунни заболявания, които могат да са причина за развитие на миелит

 • Анкилозиращ спондилит – форма на артрит, причиняваща хронично възпаление на гръбначния стълб;

 • Антифосфолипиден синдром – автоимунно заболяване, при което се наблюдава имунна атака на фосфолипидите, изграждащи клетъчните мембрани. Това води до повишен риск от тромбози и усложнения на бременността.

 • Болест на Бехчет – хронично възпалително заболяване, което се дължи на възпаление на стената на кръвоносните съдове – васкулит. 

 • Ревматоиден артрит – хронично автоимунно заболяване, при което се наблюдава имунна атака на тъканите, изграждащи ставите. Проявява се двустранно.

 • Саркоидоза – заболяване, при което имунната реакция е причина за поява на възели или грануломи в белите дробове, лимфните възли, кожата, очите и други части на тялото.

 • Склеродермия – автоимунно заболяване, което се характеризира с прекомерно производство на колаген.

 • Синдром на Сьогрен – автоимунно заболяване, което се наблюдава при имунно увреждане на жлезите, осигуряващи овлажняване на повърхностите в тялото.

  Знаете ли, че синдромът на Сьогрен може да бъде причина за развитие на синдром на сухото око? Вижте повече тук 

 • Системен лупус еритематозус – хронично автоимунно заболяване, което се характеризира с висока температура, болки по ставите, обриви и органна увреда.

Референции:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8980-transverse-myelitis

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info