НачалоНовини и статииОптичен невромиелитМиелит – възпаление на гръбначния мозък

Миелит – възпаление на гръбначния мозък

Транзверзалният (напречен) миелит е неврологично състояние, което се дължи на възпалителни процеси в гръбначния мозък. Последният е деликатна структура, минаваща през гръбначномозъчния канал на гръбначния стълб от мозъчния ствол до долната част на гърба.

Гръбначният мозък съдържа нервни сплетения и клетки, които осигуряват преноса на сигнали от мозъка до всички останали части в тялото. 

При възпалителни процеси се наблюдава увреждане на миелиновата обвивка, покриваща нервните влакна. Това води до нарушения в предаването на импулсите между гръбначномозъчните нерви и другите части на тялото.

В резултат се наблюдава загуба на сетивност, нарушения на движенията и способността за задържане на уринирането(континенция). 

Знаете ли, че миелитът е една от водещите прояви на оптичния невромиелит. Вижте повече тук

Трансвезралният миелит се характеризира с напречно засягане на гръбначния мозък и може да се наблюдава във всеки негов сегмент.

Описва се усещането за „напречно стягане“ в областта на гръдния кош и поява на сетивни нарушения, които се наблюдават под мястото на стягането.

В по-голямата част от случаите транзверзалният миелит е временно състояние, което се характеризира с бързо възстановяване и стабилизиране на пациента. 

Транзверзалният миелит може да се наблюдава и при двата пола във всеки етап от живота. Най-характерна е проявата при пациенти във възрастовия диапазон между 10-19 години и над 30-39 години.

Приблизително 25% от случаите се наблюдават в детска възраст. Не е установена генетична предразположеност за развитие на състоянието. 

Какви са симптомите на транзверзален миелит?

Симптомите на транзверзален миелит могат да се развият както от няколко часа до дни, така и между 1 и 4 седмици и могат бързо да доведат до влошаване на състоянието на пациента.

Характерно е, че симптоматичната изява се наблюдава на мястото на или под засегнатия участък от гръбначния мозък.

Например, ако засягането е по средата на гърба, то симптомите ще се наблюдават в долните крайници и ще се установи нарушен контрол на сфинктера на пикочния мехур и съответно уринирането. 

Транзверзалният миелит често засяга и двете половини на тялото, но в някои случаи може да се прояви и едностранно(това е по-честият начин на изява при пациенти с множествена склероза). 

В най-тежките форми на заболяването се наблюдават следните промени:

  • при 50% от пациентите се наблюдава пълна загуба на двигателна способност на долните крайници;
  • при 80-94% от пациентите са наблюдава нарушаване на сетивността
  • при почти всички е характерно нарушението на контрола на сфинктера на пикочния мехур;

Референции:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8980-transverse-myelitis

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info