НачалоНовини и статииОптичен невромиелитСимптоми на оптичен неврит – възпаление на зрителиня нерв

Симптоми на оптичен неврит – възпаление на зрителиня нерв

Оптичен неврит е възпаление на зрителния нерв, което обикновено се характеризира с поява на остра болка в окото. Тя се проявява едностранно и се съчетава със загуба на зрение.

Болката е свързана с движенията на очната ябълка и често предшества загубата на зрителна функция. 

Степента на зрителни нарушения варира в различна степен – може да се наблюдава както съхраняване на почти нормална зрителната острота, така и абсолютна липса на светлинно възприятие

Нарушения на зрението при оптичен неврит

Нарушенията в зрителното поле могат да се установят чрез диагностични методи. Най-често се наблюдават централните скотоми(поява на слепи петна в централната част на зрителното поле).

Цветовото възприятие също се уврежда, както и контрастната чувствителност. При пациентите може да се наблюдават повтарящи се епизоди на фотопсия – визуализиране на светлина без да е наличен светлинен източник.

Загубата на зрение може да се влоши след тежка физическа активност или повишаване на телесната температура. Това се определя като феномен на Утхоф – временно, краткотрайно(за по-малко от 24 часа) и стереотипно влошаване на неврологичната функция сред пациенти с множествена склероза, в отговор на повишаване на телесната температура. 

Отокът на зрителиня нерв може да се наблюдава чрез фундоскопия при 1/3 от пациентите в активна фаза на заболяването. Когато не се наблюдава папилит, симптомите и признаците на оптичен неврит обикновено са достатъчни за поставяне на диагнозата.

Папилитът е възпаление и разрушаване на частта от зрителния нерв, която се нарича оптичен диск.

Оптичният диск е мястото, на което дългите израстъци(аксони) на ганглийните клетки напускат очната ябълка. В тази зона не са разположени фоторецептори – пръчици и колбички, поради което тя се нарича сляпо петно. Оптичният диск е началното място на зрителния нерв, който се изгражда от аксоните на ретинните ганглийни клетки. 

Разлики в последствията между оптичен неврит и оптичен невромиелит

Двустранното засягане, тежката загуба на зрение и липсата на болка в окото преди загубата на зрителна способност, в съчетание с атипични неврологични прояви, насочва към търсене на алтернативни причини за поява на заболяването, различни от посочените. 

Симптомите от страна на зрителния анализатор, които се наблюдават в контекста на оптичния неврит, обикновено се облекчават в рамките на няколко седмици до месеци.

Зрителната функция се възстановява близко до нормалната 6 месеца след клиничната изява на заболяването.

Това, обаче, не е характерно за оптичния невромиелит, където загубата на зрителната способност е тежка и обикновено необратима.

В някои случаи при оптичния неврит също може да се наблюдава доживотно запазване на количествените промени в зрителната функция при пациентите. 

Какви са другите характерни прояви на оптичен невромиелит? Вижте тук!

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557853/

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info