НачалоНовини и статииОчно здравеКатарактаТерапевтичен подход при катаракта

Терапевтичен подход при катаракта

Първата линия терапия на катаракта се състои в хирургично лечение, при което се отстранява ядрото на лещата, което е изгубило прозрачността си. Ядрото след това се замества с вътреочен имплант.

Хирургичното лечение на катарактата е показано в случаите, в които загубата на зрение води до понижаване на способността на пациентите да се справят с ежедневните дейности, независимо от степента на загуба на прозрачност на лещата. 

Хирургичната интервенция се провежда под местна анестезия, което я прави възможна и при пациенти в напреднала възраст. Важна подробност е, че двете очи не могат да се оперират едновременно. Преди операцията се извършва измерване на очната ябълка чрез ехография и се прави избор на имплант според морфологията на окото на пациента и нуждите от корекция на зрението. 

Редовното проследяване на зрението е ключов елемент за дългосрочното съхраняване на очното здраве.

Какво представлява хирургичното лечение?

След дезинфекция и приложение на местната анестезия се извършва малък разрез в роговицата. След това, с помощта на ултразвукова сонда, се разрушава ядрото на лещата без да се уврежда капсулата, която я отделя от задната част на очната ябълка. Тази процедура се нарича факоемулсификация.

След това ядрото се отстранява и се замества от импланта, който се поставя сгънат, и впоследствие вътре се разгъва, на мястото на лещата. След неговото поставяне се извършва инжекционно приложение на антибиотици в предната камера на окото. Това позволява да се осигури превенция на вътреочните инфекции (ендоофталмит). 

Хирургичната интервенция позволява частична или пълна корекция на късогледство, далекогледство, старческо далекогледство или астигматизъм. След операцията не се наблюдава болезненост и зрението бързо се подобрява. Въпреки това е важно пациентът да ограничи ежедневните си дейности за период от няколко дни.

Пълното зарастване обикновено отнема 8 седмици. В случаите на тежка катаракта обикновено е необходимо по-дълго време за свикване с интензитета на възприятието на цветовете. 

След стабилизиране на зрителната способност, с цел допълнителна корекция на зрението, може да се налага носенето на очила или контактни лещи. След хирургичната интервенция обикновено се предписват капки за очи, съдържащи антибиотици или противовъзпалителни средства, за период от няколко седмици.

Разработени са капки, които са предназначени специално за превенция на усложненията след операция на катаракта. Ако е изписано лечение, което се състои от няколко вида капки, е препоръчително тяхното приложение да се извършва с интервал от поне няколко минути. 

Не отлагайте, погрижете се навреме за зрението, това е грижа за здравето с дългосрочна перспектива!

Референции:

https://www.vidal.fr/maladies/yeux/cataracte/traitements.html

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info