Диабет тип 2 е социално значимо заболяване, водещо до множество усложнения, които засягат здравето на ретината, бъбреците, периферните нерви и съдовете.

Причината за това е продължителното излагане на високи нива на глюкозата в кръвта (хипергликемия), което се дължи на нарушен метаболизъм на инсулина и въглехидратите.

Как диабетът влияе на очното здраве?

Диабетната ретинопатия е резултат от увреждане на малките съдове в ретината, каквито са артериолите, капилярите и венулите. Наблюдава се повишена пропускливост на съдовете, очни хеморагии, натрупване на липиди и разрастване на нови съдове (неаонгиогенеза). 

Заболяването е най-честото усложнение на диабета, което засяга здравето на малките кръвоносни съдове в ретината и се счита, че е водещата причина за слепота сред пациентите в зряла възраст. Както диабет тип 1, така и диабет тип 2 води до развитие на ретинопатия.

Диабетът като рисков фактор

Наблюдава се повишен риск от развитие на заболяването при някои състояния. Такива са продължителна хипергликемия, високо кръвно налягане (хипертония) и промяна в нивата на серумните концентрации на липидите (дислипидемия).

Ето защо са важни редовните консултации със специалист, особено при пациенти в напреднала възраст и с диабет.

Високите нива на глюкозата в кръвта водят до активирането на алтернативни механизми за нейното разграждане и усвояване.

Тя се метаболизира до сорбитол, който се натрупва в клетките и води до осмотични увреждания в ретината

Видове диабетна ретинопатия

Диабетната ретинопатия се класифицира в два стадия:

  • непролиферативна;
  • пролиферативна;

Непролиферативната форма е характерна за ранните стадии на заболяването, при които се наблюдава повишена пропускливост на съдовете и запушване на капилярите в ретината. В този етап могат да се наблюдават хеморагии (кръвоизливи) и натрупване на твърд ексудат в ретината.

Редовното проследяване на зрението е ключов елемент за дългосрочното съхраняване на очното здраве.

Пролиферативната форма на заболяването се характеризира с образуване на нови кръвоносни съдове. Наблюдава се значително влошаване на зрението.

Най-честата причина за загуба на зрение при пациентите с диабетна ретинопатия е диабетният макулен едем. Той се характеризира с оток или удебеляване на макулата поради натрупване на течност под или във вътрешността на ретината.

Причина за това е нарушеният интегритет на кръвно-ретинната бариера. Диабетният макулен едем може да се развие във всеки стадий на диабетната ретинопатия и да причини понижаване на зрителната острота и нарушения в зрителното възприятие.  

Не отлагайте, погрижете се навреме за зрението, това е грижа за здравето с дългосрочна перспектива!

Референции:

Diabetic Retinopathy: Pathophysiology and Treatments

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6032159/

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info