НачалоНовини и статииОчно здравеГлаукомаДиагностика при глаукома

Диагностика при глаукома

Глаукомата е сборно понятие, което включва различни очни заболявания със значителна тежест, които, без приложение на подходящо лечение, водят до необратима загуба на зрението.

Най-често тези заболявания се съчетават с абнормно повишение на очното налягане. Това води до дегенеративни изменения в невроните, които осигуряват предаването на информацията за сетивното дразнене от ретината към мозъка.

В индустриализираните райони глаукомата е втората причина за слепота след възрастовата макулна дегенерация. Характерно при това заболяване е нарушеното оттичане на вътреочната течност.

Често диагнозата глаукома се поставя в значително напреднал етап на заболяването – години след започването на промените във вътреочното налягане. В много случаи диагнозата се поставя по време на консултации по друг повод – пресбиопия (старческо далекогледство), начало на катаракта, промяна на диоптъра и други.

Редовното проследяване на зрението е ключов елемент за дългосрочното съхраняване на очното здраве.

Как се диагностицира глаукомата?

За поставянето на диагнозата глаукома могат да се използват различни неболезнени и неинвазивни диагностични методи. Измерването на вътреочното налягане се извършва с помощта на тонометър – измервателен инструмент, който се поставя в контакт в роговицата след поставяне на очни капки, съдържащи анестетик. Измерването на вътреочното налягане се влияе от дебелината на роговицата и времето, в което се извършва изследването.

Adult man eyesight test with binocular slit-lamp. Checking retina of a male eye close-up. Ophthalmology Clinic

Дебелината на роговицата е различна при всеки пациент, но нейното точно измерване е от ключово значение за определяне на вътреочното налягане. По-тънката роговица може да доведе до фалшиво понижаване на стойността на вътреочното налягане. Обратно, удебелената роговица може да доведе до фалшиво понижаване на стойностите.

Изследването на очното дъно позволява да се наблюдава ретината и мястото на започване на очния нерв, с което може да се установи наличие на увреждане на нервните влакна. Освен това този начин на изследване позволява да се анализира здравето на съдовете в ретината. 

Измерването на зрителното поле позволява да се установят първите признаци на поява на тунелно зрение. Това е резултат от дегенеративни изменения в нервните влакна, изграждащи зрителния нерв. Важно е изследването да се извършва при всеки преглед, за да се потвърди ефективността на лечението и да се изключи прогресията на глаукомата.

Гониоскопията  е метод за изследване, който позволява да се измери ъгъла между ириса и роговицата, където е разположен трабекулума (снопче от колагенови фибри). Малкият размер на този ъгъл е предпоставка за повишен риск от развитие на глаукома. 

Не отлагайте, погрижете се навреме за зрението, това е грижа за здравето с дългосрочна перспектива!

Референции:

https://www.vidal.fr/maladies/yeux/glaucome.html

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info

Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info