Водещият отличителен белег на първичната закритоъгълна от първичната откритоъгълна глаукома е обструкцията на ъгъла – мястото на оттичане на вътреочната течност, поради апозиция на ириса.

Закритоъгълната глаукома често е асимптоматично заболяване и диагнозата се поставя в късните стадии, когато зрителната способност е значително влошена. 

Диагностика на глаукома – научете повече тук

При по-малко от 1/3 от случаите се наблюдава остро затваряне на ъгъла, което се характеризира със значителна хиперемия на конюнктивата, оток на роговицата, средно разширяване на зеницата, по-малка дълбочина на предната очна камера и повишаване на вътреочното налягане над 30 mmHg. 

В тези случаи се наблюдава очна болка, гадене, повръщане, временно замъгляване на зрението и визуализиране на ореол около източниците на светлина. 

При кое друго заболяване може да се наблюдава болка в очите? Научете повече тук

Механизми на развитие

Първичната закритоъгълна глаукома се причинява от заболявания на ириса, лещата и структурите, разположени зад нея.

Блокажът на зеницата е най-честият механизъм, по който възниква затварянето на ъгъла. Той се дължи на съпротивлението на потока на вътреочната течност през зеницата от задната към предната очна камера.

Вътреочната течност се натрупва зад ириса и го прави по-плосък, което води до затваряне на ъгъла. Закритоъгълната глаукома се дължи и на динамични физиологични промени, каквито са например промяната в обема на ириса, в съчетание с разширяване на зеницата и хороидален излив. 

Рискови фактори за затваряне на ъгъла са женски пол и напреднала възраст.

Влияе ли балансът на женските полови хормони върху риска от развитие на синдром на сухото око? Научете повече тук

Характерни особености на зрителния анализатор, склонен към затваряне на ъгъла, са:

  • малък размер на очната ябълка;

  • по-малка дълбочина на предната очна камера;

  • удебелена и разположена напред леща;

  • къса аксиална дължина на очната ябълка;

Отличителните белези на закритоъгълната глаукома се установяват чрез гониоскопия. Ултразвуковата биомикроскопия позволява образното изследване на ъгъла в реално време, с резолюция от 25 μm до 50 μm. Освен това този метод позволява да се визуализират задно разположени структури. Такива са ресничестото тяло, зонулите на лещата и предната хороидна артерия. 

Лечение на закритоъгълна глаукома

Лечението на закритоъгълната глаукома зависи от стадия на заболяването и правилното определяне на етиологията.

Първа линия на лечение при тази форма на глаукомата е лазерната периферна иридотомия. Тя позволява образуване на плътен отвор в ириса, с цел да се елиминира блокажа на зеницата.

Редки усложнения от тази процедура могат да бъдат преходни повишавания на вътреочното налягане, декомпенсация на роговицата, задни синехии (срастване на ириса към лещата) и зрителни нарушения. 

Ето защо са важни редовните консултации със специалист, особено при пациенти в напреднала възраст и с диабет.

При пациентите, лекувани с иридотомия, повишаване на вътреочното налягане може да се наблюдава отново впоследствие, поради което са препоръчителни редовните консултации със специалист и проследяване.

Проучванията са показали, че този метод на лечение е ефективен за понижаване на вътреочното налягане в ранните стадии на заболяването.

Ефективността може да не е пълноценна в етап, в който ъгълът вече се е затворил поради сраствания и се наблюдават увреждания на зрителния нерв. 

Не отлагайте, погрижете се навреме за зрението, това е грижа за здравето с дългосрочна перспектива!

Референции:

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/1869215

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info

Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info