НачалоНовини и статииОчно здравеГлаукомаРискови фактори за развитие на глаукома

Рискови фактори за развитие на глаукома

Развитието на глаукома често се определя от наличието на генетична предразположеност. Предполага се, че генетичните заложби имат многофакторно влияние – анатомични особености на предната очна камера, склонност към късогледство или далекогледство, както и фамилна обремененост за високи нива на холестерола (хиперхолестеролемия) и развитие на сърдечносъдови заболявания. 

Кои са рисковите фактори?

Някои фактори допълнително увеличават риска от развитие на глаукома:

  • високо вътреочно налягане;
  • възраст над 60 години;
  • диабет тип 2;
  • изразено късогледство (миопия);
  • понижена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм):
  • травми на очите;
  • инфекции на очите – например увеит;
  • тютюнопушене;
  • продължителна употреба на капки за очи, съдържащи кортикостероиди;
  • тънка роговица;

При пациентите в напреднала възраст, както и тези, на които се прилагат капки за очи, съдържащи атропин, или с далекогледство, се наблюдава повишен риск от развитие на глаукома. Превенцията на заболяването се състои в редовните консултации със специалист с цел ранно установяване на промените във вътреочното налягане. 

Лечението на глаукомата е насочено към понижаване на вътреочното налягане. Ако нервните влакна, изграждащи зрителния нерв, са увредени, и зрителното поле е значително намалено, лечението не може да осигури неговото възстановяване. Терапевтичният подход в случая е насочен към забавяне на прогресията на заболяването и предотвратяването на загубата на зрение.

При хронична глаукома целта на лечението е да се поддържа вътреочното налягане под определени стойности. Редовното приложение на терапията и правилно спазване на терапевтичните препоръки са от ключово значение за превенция на зрителните нарушения.

Ако лечението с капки за очи не позволи ефективен контрол на вътреочното налягане може да се премине към хирургично или лазерно лечение. В случаите на остра глаукома също се прилага лечение с капки, с цел овладяване на нивата на вътреочното налягане. Терапията може да бъде съчетана с лазерно лечение и по-рядко с хирургична интервенция. .

Ето защо са важни редовните консултации със специалист, особено при пациенти в напреднала възраст и с диабет.

Ключов елемент в терапевтичния подход при глаукома е редовното приложение на капки за очи. Те понижават производството на вътреочната течност или повишават нейното елиминиране през трабекулума, който е разположен в ъгъла между ириса и роговицата.

Изборът на правилните терапевтични средства се извършва според наличието или липсата на противопоказания. Такива са съпътстващите заболявания и възможната поява на нежелани лекарствени реакции.

Лечението на глаукомата е продължително и се извършва непрекъснато до края на живота. Важно значение има и редовното проследяване на вътреочното налягане в контекста на профилактиката и предотвратяването на прогресията на заболяването. Редовните прегледи позволяват да се установи степента на ефективност на лечението. 

Не отлагайте, погрижете се навреме за зрението, това е грижа за здравето с дългосрочна перспектива!

Референции:

https://www.vidal.fr/maladies/yeux/glaucome/prevention.html

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info