НачалоНовини и статииОчно здравеГлаукомаТерапия на глаукома

Терапия на глаукома

Лечението на глаукома се основава на редовното приложение на капки за очи – в рамките на 1,2 или 3 пъти през деня, в зависимост от терапевтичните средства. Всички видове капки могат да доведат до локално дразнене или конюнктивит (възпаление на конюнктивата). Кои са средствата, които се използват за терапия на глаукома?

Бета-блокери

Капките за очи, съдържащи бета-блокери, понижават секрецията на вътреочна течност. Често те са средство на първи избор в лечението на глаукома, тъй като се високоефективни и приложението им не е свързано с рискове. Въпреки това, поради възможността за преминаване на бета-блокера в кръвта, тези капки не са показани за приложение при пациенти с:

  • хронична обструктивна белодробна болест – ХОББ;
  • сърдечна недостатъчност;
  • ритъмно-проводни нарушения;
  • синдром на Рейно;
  • диабет – тъй като бета-блокерите могат да прикрият някои от признаците на ниски нива на глюкоза в кръвта (хипогликемия) – например сърцебиене;

Нежеланите лекарствени реакции при приложение на тези капки за очи се наблюдават рядко. Такива са сухотата и дразненето в окото. 

Капки за очи, съдържащи аналози на простагландините

Простагландините са хормони, които се отделят естествено от много органи в организма. В окото те действат чрез повишаване на елиминирането на вътреочната течност. Както бета-блокерите, така и аналозите на простагландините, са средство на първи избор в лечението на глаукома поради високата си ефективност.

В редки случаи приложението им може да доведе до главоболие или влошаване на състоянието при пациенти с астма. 

Локалните нежелани лекарствени реакции са чести и са свързани с дефинитивна промяна на цвета на очите – обикновено те стават по-тъмни. Въпреки това последствия и рискове за очното здраве не се наблюдават. Приложението на аналози на простагландините може да доведе и до появата или влошаването на тъмните кръгове под очите.

Важно е тези терапевтични средства да се прилагат с повишено внимание при пациенти с риск от херпесна инфекция или възпаление на очите. Носенето на контактни лещи е противопоказано при лечение с простагландинови аналози. 

Инхибитори на карбоанхидразата

Карбоанхидразата е ензим, който се съдържа в множество тъкани, включително и очите. Тя е активна в процесите на секреция на вътреочна течност. Ето защо капките за очи, които съдържат инхибитори на карбоанхидразата, понижават образуването на вътреочна течност.

Тяхното приложение може да доведе до локално усещане за парене в очите и поява на горчив вкус при консумация на храни и напитки.

При пациенти в напреднала възраст се наблюдава повишена честота на умора и депресивни епизоди. Важно е да се премахнат контактните лещи преди приложение на тези капки за очи. Впоследствие те могат отново да бъдат поставени след 15 минути. 

Не отлагайте, погрижете се навреме за зрението, това е грижа за здравето с дългосрочна перспектива!

Референции:

https://www.vidal.fr/maladies/yeux/glaucome/collyres.html

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info