НачалоНовини и статииОчно здравеГрижа за очното здравеПолезни антиоксиданти и витамини за очното здраве

Полезни антиоксиданти и витамини за очното здраве

Грижата и съхраняването на очното здраве изискват промени в начина на живот и хранене, които допринасят за превенция на развитието на множество очни заболявания, които влошават зрението.

Сред тях водещо значение имат макулната дегенерация и катарактата (потъмняване на лещата).

Някои промени в начина на живот са препоръчителни при пациентите с диагностицирана макулна дегенерация или такива с фамилна анамнеза за заболяването. В други случаи приемът на някои от следните витамини и добавки е подходящ и като начин за превенция.  

Лутеин и зеаксантин

Лутеинът и зеаксантинът са пигменти, които притежават ценни антиоксидантни свойства. Множество проучвания са показали, че те имат потенциален ефект върху забавянето на прогресията на някои очни заболявания, сред които възрастова макулна дегенерация и катаракта.

Тези вещества имат ценни свойства за неутрализиране на свободните радикали, които увреждат ретината. .

Ето защо са важни редовните консултации със специалист, особено при пациенти в напреднала възраст и с диабет.

Освен това те филтрират синята светлина, произлизаща от ултравиолетовите лъчи, които имат агресивно действие върху фоторецепторите. Не са съставени препоръчителни дози и начин на прием на тези пигменти.

Ето защо е важно да се консумират ежедневно храни, богати на лутеин и зеаксантин, каквито са например зеленолистните зеленчуци. 

Витамин А и бета-каротен

Витамин А е от ключово значение за поддържане на оптимална функция на ретината. В нея този витамин се преработва до родопсин и фотопсин, които имат важна роля за преобразуването на светлинните лъчи в нервни импулси.

По този начин се осигурява предаването на зрителната информация до мозъка. Освен това витамин А участва и в адаптацията на зрението на тъмно. 

От друга страна бета-каротенът е каротеноид, който притежава капацитета да се преобразува във витамин А в човешкия организъм. Някои проучвания са показали, че диетата, богата на витамин А и бета-каротен, намалява риска от развитие на макулна дегенерация.

Ето защо е важно да включим богато разнообразие от хранителни продукти с високо съдържание на витамин А в хранителния си режим. Такива са оранжевите зеленчуци – моркови, тиква и други. 

Витамин С

Витамин С притежава ценни антиоксидантни свойства и е от важно значение за правилното функциониране на клетките в ретината.

Някои проучвания са показали, че витамин С понижава риска от развитие на катаракта и също така би позволил забавяне на прогресията на макулната дегенерация и загубата на зрителна острота. 

Не отлагайте, погрижете се навреме за зрението, това е грижа за здравето с дългосрочна перспектива!

 Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/Dietes/Fiche.aspx?doc=diete-speciale-sante-des-yeux

One thought on “Полезни антиоксиданти и витамини за очното здраве

Comments are closed.

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info

Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info