НачалоНовини и статииОчно здравеВъзрастова макулна дегенерацияДиагностика на възрастовата макулна дегенерация

Диагностика на възрастовата макулна дегенерация

Редовните консултации със специалист позволяват ранната диагностика и проследяване на възрастовата макулна дегенерация. 

Симптоми на дегенеративни изменения на макулата

Някои от следните симптоми могат да бъдат признак на дегенеративни изменения в макулата:

  • наличие на участъци в зрителното поле, в които зрението е нарушено;
  • затруднения при четене; 
  • поява на черно петно в центъра на зрителното поле.

Ако имате някои от горепосочените оплаквания е препоръчителна консултация със специалист. 

Диагностичен тест – решетката на Амслер

Първите признаци на влажна – ексудативна макулна дегенерация могат да бъдат установени чрез тест, наречен „решетката на Амслер“. Това представлява мрежа от хоризонтални и вертикални линии, които съдържат в центъра си черна точка.

Засегнатите пациенти виждат линиите изкривени към средата на решетката и те изчезват в затъмнена зона от зрителното поле, в която централната точка от решетката, обаче, остава видима. 

Приложение на метода решетка на Амслер

За целите на диагностиката тази решетка може да се разпечата на хартия и да се постави на 30 сантиметра от очите. Пациентът трябва да постави ръка върху едното око (тестът може да се извърши и без да е необходимо да се свалят очилата). Черната точка от решетката е важно да се постави в центъра на зрителното поле.

При запазено зрение хоризонталните и вертикалните линии се визуализират като прави и квадратчетата между тях се възприемат с еднакъв размер.

След това тестът се повтаря и за другото око. Ако линиите изглеждат изкривени или ако някои от квадратчетата изглеждат по-големи от други е необходима бърза консултация със специалист.

Други методи за диагностика

Оптична Кохерентна Томография

Друг метод за диагностика е оптичната кохерентна томография – OCT. Този начин на изследване не е болезнен и осигурява надеждни резултати. Оптичната кохерентна томография има важно приложение както за диагностика, така и за проследяване на възрастовата макулна дегенерация. Тя се основава на излъчването на светлинни лъчи от източник, които се отразяват от различните слоеве на роговицата. Измерването на скоростта, с която светлината се отразява, позволява да се получат изображения в срез на ретината.

Това предоставя данни за структурата на ретината и нейните най-дълбоки слоеве. Освен това, този метод на изследване позволява да се визуализира образуването на нови кръвоносни съдове, както и изтичане на течност, което може да доведе до повдигане на макулата. 

Ангиография

Ангиографията позволява да се установи вида на макулната дегенерация – суха или влажна (ексудативна). Методът се състои в образно изследване на съдовете на ретината, което е възможно посредством интравенозно приложение на флуоресцентни багрила (флуоресцин) и разширяване на зеницата. По този начин могат да се наблюдават новообразувани съдове, както и тяхното разрастване.

Ангиографията може да е причина за нарушена толерантност към флуоресцин или да доведе в редки случаи до сериозни алергични реакции. В случай на алергия към флуоресцин се препоръчва извършването на ангиографията с друго багрило, например индоцианин зелен – ICG. 

Референции:

https://www.vidal.fr/maladies/yeux/degenerescence-maculaire-dmla/prevention.html

2 thoughts on “Диагностика на възрастовата макулна дегенерация

Comments are closed.

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info