НачалоНовини и статииОчно здравеВъзрастова макулна дегенерацияХолестеролът като рисков фактор за възрастовата макулна дегенерация

Холестеролът като рисков фактор за възрастовата макулна дегенерация

Холестеролът е органична молекула, която се синтезира естествено в клетките и се набавя с храната. Той е от ключово значение за изграждане на клетъчните мембрани. Също така участва в процесите на клетъчно сигнализиране и служи като прекурсор за синтезата на стероидни хормони, жлъчни киселини и витамин D.

Триглицеридите се състоят от глицерол и мастни киселини. Те са съществена градивна единица на мастната тъкан и участват в обменни процеси в метаболизма на въглехидратите и мазнините. 

„Добрият“ холестерол също е рисков фактор

Любопитно е, че според проучванията, високите серумни концентрации на „добър“ HDL холестерол са свързани с повишен риск от развитие на възрастова макулна дегенерация. От друга страна, високите нива на „лош“ LDL холестерол и триглицериди изглежда имат защитна функция и понижават риска от развитие на заболяването. 

Ето защо са важни редовните консултации със специалист, особено при пациенти в напреднала възраст и с диабет.

За разлика от атеросклерозата, при високите нива на липидите в кръвта, в контекста на макулната дегенерация, се наблюдава обратна корелация. Това подчертава, че двете състояния възникват по различни механизми. Въпреки това, повишаването на нивата на холестерола в кръвта е общ ключов елемент в патогенезата на възрастовата макулна дегенерация и атеросклерозата.

Високите нива на „добър“ HDL холестерол понижават формирането на холестеролови плаки в съдовете и подобряват функцията на ендотела. Освен това, те са важни за осигуряване на противовъзпалителен ефект и превенция на тромбозите. 

От друга страна се наблюдава повишен риск от развитие на макулна дегенерация при високи серумни концентрации на HDL холестерола, което вероятно се дължи на неговата дисфункция. Макулата е непрекъснато изложена на светлинно дразнене и осигуряването на високи нива на кислород е предпоставка за образуване на свободни радикали. 

Редовното проследяване на зрението е ключов елемент за дългосрочното съхраняване на очното здраве.

Това създава благоприятна среда за преобразуване на високите нива на „добрия“ холестерол във форма с нарушена функция, която предразполага към развитие на оксидативен стрес и възпалителни процеси.

В резултат на тези изменения се наблюдава повишено окисление на „лошия“ LDL холестерол в пигментния епител на ретината. Натрупването на окислени метаболитни продукти води до поява на възпалителни процеси и отлагане на аморфен субстрат в ретината. Всичко това допринася за развитието на макулна дегенерация. 

Не отлагайте, погрижете се навреме за зрението, това е грижа за здравето с дългосрочна перспектива!

Референции:

Risk factors for progression of age‐related macular degeneration

The Association between the Lipids Levels in Blood and Risk of Age-Related Macular Degeneration, National Library of Medicine

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5084049/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7155063/

One thought on “Холестеролът като рисков фактор за възрастовата макулна дегенерация

Comments are closed.

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info