НачалоНовини и статииОчно здравеВъзрастова макулна дегенерацияРискови фактори за макулна дегенерация

Рискови фактори за макулна дегенерация

Рискови фактори за развитие на възрастова макулна дегенерация (ВМД)

Възрастовата макулна дегенерация е заболяване, което засяга ретината – слоят от фоторецептори, който осигурява възприемането на светлинното дразнене и е най-чувствителната зона в ретината, която осигурява зрителната острота. Състоянието се развива при пациенти над 60-годишна възраст. 

Множество фактори увеличават риска от прогресия на заболяването. Сред тях ключово значение имат процесите на стареене и напредналата възраст. Проучванията са показали, че ранните стадии на макулна дегенерация се срещат при 3,5% от пациентите на възраст между 55-59 години.

Честотата е с тенденция към прогресиране с напредване на възрастта и достига 17,6% при пациентите над 85 години. Процесите на стареене водят до структурни и функционални промени в ретината и представляват предразполагащ фактор за развитие на макулна дегенерация.

Ето защо са важни редовните консултации със специалист, особено при пациенти в напреднала възраст и такива с диабет.

Възрастовата макулна дегенерация засяга както мъжете, така и жените. Въпреки това наблюденията са показали, че честотата на развитие на заболяването е по-висока при жените.

За това допринася повишената продължителност на живота при тях, но и влиянието на женските половите хормони – естрогени. Те благоприятстват появата на дисбаланс в серумните концентрации на липидите и влошават капацитета на организма да се справя с вредното въздействие на свободните радикали.

Редовното проследяване на зрението е ключов елемент за дългосрочното съхраняване на очното здраве.

Тютюнопушенето увеличава риска с 2 до 4 пъти от развитие на макулна дегенерация. Дори след отказ от тютюнопушене се наблюдава повишен риск. Цигареният дим съдържа токсични вещества, които имат негативно влияние върху очното здраве. Те водят до оксидативен стрес в ретината, възпалителни процеси в ретинния епител и влошаване на съдовото здраве. 

Високият индекс на телесна маса се свързва с повишен риск от развитие на макулна дегенерация. Това се дължи на повишената концентрация на про възпалителни фактори, която се наблюдава при пациенти със затлъстяване. Те регулират процесите на възпаление и могат да доведат до нарушения във функциите на пигментния епител в ретината.

Освен това в мастната тъкан се складират каротеноиди – вещества с ключово защитно действие, които предпазват от оксидативен стрес. Натрупването на повече мазнини увеличава абсорбцията на каротеноидите в клетките на мастната тъкан, което води до понижено осигуряване на тези полезни вещества за нуждите на макулата. 

Не отлагайте, погрижете се навреме за зрението, това е грижа за здравето с дългосрочна перспектива!

Референции:

Risk factors for progression of age‐related macular degeneration, National Library of Medicine

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7155063/

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info