НачалоНовини и статииИновации в медицинатаНови открития за по-ефективно понижаване на холестерола

Нови открития за по-ефективно понижаване на холестерола

Учени от Испания и Дания са установили важен механизъм, който води до регресия и свиване на атеросклеротичните плаки.

Проучването е довело до откритието на клетки, произлизащи от гладката мускулатура на артериалната стена, като потенциална мишена за разработване на бъдещи иновативни терапии. 

Резултатите от проучването са публикувани в Nature Cardiovascular Research.

Установеният механизъм се основава на вид възпалителна сигнализация в определен тип гладкомускулни клетки. Те участват в образуването и разрастването на атеросклеротичните плаки. 

Откритието отваря възможности за разработване на таргетна терапия, която да благоприятства ефекта на терапевтичните средства за понижаване на холестерола.

Освен това ще допринесе за ефективна регресия на атеросклеротичните плаки при пациенти с атеросклероза

Намаляване на размера на атеросклеротичните плаки

Гладкомускулните клетки са структурен елемент от стената на артериите. Тяхното размножаване и преобразуване в производни клетъчни типове при атеросклероза допринася за развитието на мозъчносъдови и сърдечносъдови заболявания. Такива са инфаркт и инсулт. 

Холестеролът в кръвта е водеща причина за атеросклероза. Понижаването на неговите нива чрез здравословен начин на живот и назначаване на специфична терапия, например със статини, е ефективен начин за превенция и понижаване на сърдечносъдовия риск.

Полезни храни за понижаване на холестерола – научете повече тук

При пациентите с развита атеросклероза, понижаването на нивата на холестерола води до намаляване на риска от поява на необратими нарушения. Последните, от своя страна, могат да са причина за миокардни и мозъчни увреждания.

Въпреки това механизмите, които стоят зад тези процеси, не са напълно изяснени. 

Проучването е показало, че понижаването на холестерола при напреднали етапи на атеросклероза, води до понижаване на броя на гладкомускулните клетки, които отговарят за растежа на плаките.

От друга страна, обаче, броят на друг тип производни на гладкомускулните клетки, които са свързани със стабилизиране на атеросклеротичните плаки, остава запазен. 

Установено е, че тези специфични клетъчни субтипове, които произлизат от гладкумускулните клетки, изчезват от плаките след понижаване на нивата на холестерола. Това води до намаляване на размера на плаките. 

Резултатите от проучването имат важно значение, тъй като е бил установен механизмът, който стои зад тези процеси. Така се подчертава важността от допълнителни бъдещи изследвания на ролята на тези гладкомускулни клетки за развитието на ателосклеротичнте изменения в съдовете. 

Референции:

https://dx.doi.org/10.1038/s44161-023-00412-w

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info