НачалоНовини и статииЗдравни акцентиКето и веган диета – ползи за имунната система

Кето и веган диета – ползи за имунната система

Ново проучване, проведено от изследователи от National Institutes of Health, е показало значителното влияние на кетогенната (кето) и веган диетата върху функцията на имунната система. 

Чрез различни методи за изследване и анализ, учените са успели да оценят начина, по който са реагирали 20 участници при спазване на кетогенна и веган диета, за период от 2 седмици. 

Данните са показали, че кетогенната диета има значение за функцията на адаптивния имунитет – той е специфичен към различните патогени и се развива посредством редовното излагане на тяхното действие или чрез ваксинация. От друга страна, веган диетата е показала ползи за вродения имунитет – първата защитна линия срещу патогени. 

Освен това, при спазване на тези диети, са се наблюдавали и значителни промени в микробиома на участниците, особено по отношение на разнообразието на чревните бактерии. Предполага се, че кетогенната диета води до понижаване на метаболизма на аминокиселините в микробиома. Най-вероятно това се дължи на повишения прием на аминокиселини при спазване на този начин на хранене. 

Храни за поддържане на добро чревно здраве – научете повече тук

Кето или веган диета – как се различават по състав на макронутриенти?

На всеки участник в проучването е било позволено да консумира толкова храна, колкото е искал, в рамките на двете седмици, през които е спазвал съответния хранителен режим.

Хранителният прием на тези, които са се придържали към веган диетата, е съдържал 10% мазнини и 75% въглехидрати. Тези участници са приемали по-малко калории в сравнение с останалите, които са спазвали кето диетата. Последната, от своя страна, се е състояла от 76% мазнини и 10% въглехидрати

Какви са ползите от въглехидратите и как да ги консумираме? – научете повече тук

И двата хранителни режима са били с различно съдържание и разпределение на приема на мазнини, фибри, въглехидрати и протеини. Въпреки това всеки от тях е довел до промени в имунната функция. 

Кето диета

Кето диетата се основава на приема на храни, които съдържат по-високи количества мазнини, достатъчно протеини и умерени количества въглехидрати. 

При изчерпване на резервите от глюкоза в организма и прием на повече калории от мазнини, отколкото от въглехидрати, тази диета води до стимулиране на разграждането на мазнини в тялото.

В резултат на това се синтезират молекули, наречени кетони, които тялото използва като енергиен източник и по този начин се стимулира понижаването на телесното тегло. 

След спазване на кетогенна диета, при участниците се е наблюдавало стимулиране на някои процеси, свързани с адаптивния имунитет. Сред тях са активирането на Т-клетките и обогатяването на разнообразието от В-клетки и плазматични клетки.

Кето диетата е била довела до стимулиране на процесите на окислително фосфорилиране, които са свързани с активирането на Т-клетките и изграждането на имунната памет. 

Веган диета

Веган диетата се основава на изключване на консумацията на продукти от животински произход, сред които месо, яйца и млечни продукти. 

Този начин на хранене е благоприятен за:

  • понижаване на телесното тегло;

  • съхраняване на сърдечносъдовото здраве;

  • понижаването на риска от развитие на хронични заболявания, сред които диабет тип 2;

Ключов елемент в тази диета е консумацията на повече плодове, зеленчуци, варива, ядки и семена. 

Проучването е показало, че веган диетата е била довела до значително повишаване на образуването на червени кръвни клетки (процес на еритропоеза) и други градивни елементи. Те, от своя страна, са от важно значение за синтезата на протеини при еритропоезата.

Веган диетата е била свързана с по-висок прием на желязо с храната, което също е важно за образуването на червени кръвни клетки. 

Учените, обаче, не могат да направят цялостна съпоставка между влиянието на тези два хранителни режима върху функцията на имунната система. Това се дължи частично и на значителните разлики в калорийния прием при спазването на двата вида диета

Въпреки това тези хранителни режими осигуряват множество ползи за здравето на организма, имунната функция и баланса на чревния микробиом.

Ключов елемент е дългосрочното поддържане на този полезен ефект и придържането към тези диети за по-дълъг период от време. Особено предизвикателство в това отношение е кето диетата. Малко пациенти успяват да я спазват стриктно за период от над 6 месеца и повечето преминават от нисък към умерен прием на въглехидрати след това. 

Референции:

https://www.nature.com/articles/s41591-023-02761-2

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info

Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info