НачалоНовини и статииГлавоболиеНай-честите причини за главоболие и умора

Най-честите причини за главоболие и умора

Понякога умората може да се дължи на недоспиване. В други случаи, обаче, може да се наблюдават главоболие и умора поради повишен стрес.

Ето защо има много механизми, чрез които главоболието и умората са свързани. При често главоболие и умора, които се проявяват всеки ден, е препоръчително да се извърши консултация със специалист. 

Експертите са установили, че главоболието може да се дължи на множество причини, различни от тези, водещи до умора. Когато се разгледат съчетано, обаче, някои общи фактори се припокриват. 

Кои са най-честите причини за главоболие и умора

Инфекции на дихателните пътища

Инфекциозни заболявания, каквито са респираторните вирусни инфекции, COVID-19 и други, често се проявяват със сходни симптоми, сред които главоболие и умора. Друга причина може да бъде пневмонията.

Често при тези заболявания високата температура е тази, която ни ориентира, че в организма протича инфекциозен процес. Други симптоми могат да са болка в гърлото, кашлица и обща неразположеност. 

Мигрена 

Мигренозните пристъпи се характеризират с различно по интензитет главоболие. Често преди тяхната поява, в рамките на няколко дни, може да се наблюдава умора. След началото на мигренозния пристъп, може да се установява замаяност или гадене, както и повишена чувствителност към светлинно и звуково дразнене. Дори и след преминаване на главоболието, обаче, може да се усеща умора

Мигрена – научете повече тук

Обезводняване

Честа причина за главоболие и умора е недостатъчният прием на течности.

Препоръчителният дневен прием на течности за мъжете е приблизително 3,5 литра.

Докато за жените препоръчителният прием на ден се равнява на 2,5 литра.

Друг ключов аспект е контролът на консумацията на алкохолните напитки, тъй като те водят до обезводняване и нарушения в ритъма на съня. 

Прием на някои медикаменти 

Приемът на диуретици или бета-блокери може да доведе до поява на нежелани лекарствени реакции, каквито са умората и главоболието. Това може да се наблюдава и при прием на някои антибиотици, противовирусни препарати или седативни средства.

Антидепресантите и химиотерапевтичните средства могат да са причина за главоболие, както и за поява на умора

Нарушения в съня 

При недоспиване често може да се наблюдава главоболие и умора.

Освен това, често срещани нарушения на съня, каквито са сънната апнея, синдромът на неспокойните крака, скърцането със зъби през нощта (бруксизъм), са други причини за поява на главоболие и умора. 

Анемия 

Всички клетки се нуждаят от кислород. При анемия се наблюдава понижен брой на червените кръвни клетки (еритроцити), което води до затруднено набавяне на кислород до тъканите.

В резултат на това може да се наблюдава умора, слабост, гадене, световъртеж, главоболие и задух. 

Менструация 

По време на менструалния цикъл нивата на женските полови хормони – естроген и прогестерон в кръвта се променят. Това може да е причина за поява на предменструален синдром.

Характерни тук са симптоми като умора, главоболие, задържане на течности и болки в ниската част на коремната област. Те се проявяват след настъпване на овулацията

Бременност 

При бременност нивата на прогестерона в кръвта се повишават. Това може да доведе до поява на по-лесна уморяемост и чувство за умора. Въпреки това прогестеронът е от ключово значение за правилното протичане на първите етапи от бременността. Промените в нивата на другите хормони също може да е честа причина за главоболие

Депресия 

При депресия се наблюдават нарушения и симптоми както от страна на емоционалния баланс, така и от страна на физическото здраве. При това състояние често се установява главоболие и умора поради липса на достатъчен сън, което е резултат от промените в психоемоционалното равновесие.

Други симптоми могат да бъдат болки в различните части на тялото, чувство на тъга и промени в апетита. 

Кога е необходима консултация със специалист?

Възможните причини за поява на главоболие и умора са разнообразни. Експертите препоръчват промени в начина на живот, каквито са осигуряването на достатъчен сън и контрол на приема на кофеин, като средство за справяне с тези симптоми. 

Когато главоболието и умората се задържат постоянно, влошават се или не се подобряват дори в малка степен, е важно да се извърши консултация с лекар. 

За поставянето на диагнозата е важно да се съблюдава наличието на съпътстващи симптоми, например повръщане и оценка на продължителността на главоболието и повишеното чувство за умора.

Други ключови елементи, които биха могли да допринасят за уточняване на причините, са кръвните или образните изследвания. 

Референции:

https://health.clevelandclinic.org/headache-and-fatigue

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info