НачалоНовини и статииГлавоболиеМигрена: значение на хормоналния дисбаланс и стреса

Мигрена: значение на хормоналния дисбаланс и стреса

Мигрената е едно от най-честите неврологични заболявания в световен мащаб.  Откриването на рисковите фактори за мигрена е предмет на множество проучвания.

Установено е, че сред засегнатите пациенти се наблюдава по-висока честота на:

  • Безсъние;

  • Депресия;

  • Тревожност;

  • Стомашна язва и/или кървене от гастроинтестиналния тракт;

  • Стенокардия;

  • Епилепсия;

Интензитетът на болката и честотата на мигренозните пристъпи са свързани с биологични и психологични фактори, както и с процесите на възпаление

Хормонален баланс и мигрена

Често пристъпите на мигрена са свързани с промените в хормоналния баланс. Хормоните контролират нивата на медиаторите в мозъка, които са свързани с болковата сетивност.

Ето защо хормоналният дисбаланс влияе на механизмите, по които се обработват сетивните сигнали, достигащи до мозъка.  Установено е, че честотата на мигрена е двойно по-висока при жените, отколкото при мъжете. Изследвания с ЯМР са показали, че при жените с мигрена се наблюдават характерни увреждания в някои мозъчни структури.

Освен това се наблюдават и полови различия в чувствителността и обработването на сетивната информация за болка. При жените е установена връзка между появата на мигрена и менструацията, бременността и менопаузата.

Проучванията са показали, че високите нива и резките промени в баланса на естрогена са свързани с по-тежко протичане на мигрената. Менструалната мигрена е специфично състояние, при което пристъпите се появяват в резултат на понижаване на нивата на женските полови хормони няколко дни преди менструацията.

Това подчертава връзката между нивата на естроена и някои невротрансмитери – серотонин, норадреналин, допамин, ендорфини и катехоламини. Последните, от своя страна, имат ключово значение за предаването на сигналите и връзките между невроните

Стрес и мигрена

Кортизолът, известен още като хормонът на стреса, се синтезира от надбъбречните жлези в отговор на стрес. Високите нива на този хормон влияят на метаболизма, кръвното налягане и имунната защита.

Предполага се, че високите нива на кортизол са причина за мигрена. Също така по-високите концентрации на този хормон в сутрешните часове биха могли да обяснят циркадния ритъм на поява на мигренозните пристъпи. 

Предполага се, че съществува и двупосочна връзка между мигрената и понижената функция на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм. Мигрената може да се дължи на високи нива на тиреостимулиращ хормон – TSH, което, от своя страна, е причина за разрастване на хипофизата и притискане на някои околни мозъчни структури. 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8904749/

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info