НачалоНовини и статииМигрена и главоболиеМигренаМигрена – сърдечносъдовите и метаболитните заболявания са рисков фактор

Мигрена – сърдечносъдовите и метаболитните заболявания са рисков фактор

Метаболитният синдром е съвкупност от метаболитни нарушения и заболявания. Сред тях са абдоминално затлъстяване, диабет, дислипидемия (нарушен баланс на липидния профил в кръвта) и високо кръвно налягане.

Урбанизацията, прекомерната консумация на храна, заседналият начин на живот и натрупването на мастна тъкан в коремната област са водещи причини за развитие на метаболитен синдром.

Затлъстяването се счита за рисков фактор за поява на епизодични или хронични мигренозни пристъпи. Тази връзка е най-изразена при жените на възраст под 55 години. Това подчертава факта, че връзката между затлъстяването и мигрената се обуславя до голяма степен от възрастта и пола.

Хипертония

При пациенти в напреднала възраст с хипертония се наблюдава повишен риск от развитие на мигрена. Неконтролираното кръвно налягане е рисков фактор за развитие на мигрена както с, така и без аура.

Какво е мигрена с аура? Научете повече тук

Освен това хипиртонията може да допринесе за хронифициране на мигрената и за повишаване на риска от развитие на мозъчносъдови и сърдечносъдови усложнения.

Дислипидемията е един от рисковите фактори за развитие на мигрена и повишаване на интензитета на болката по време на мигренозните пристъпи.

Оценката на липидния профил на пациенти с мигрена е показала, че се наблюдава значителна връзка между мигренозните пристъпи и високите нива на „добър холестерол“ – HDL

Пол и възраст

Възрастта, женският пол и ниският образователен статус са водещи демографски рискови фактори за хронифициране на мигрената.

Заболяването може да се развие през всеки етап от живота, но най-висока честота се наблюдава преди 45-годишна възраст.

Честотата на мигрена е по-висока при пациентите на млада възраст. Рискът достига своя пик в средна възраст и впоследствие постепенно се понижава. 

Сърдечносъдови заболявания

Мигрената се счита за рисков фактор за развитие на сърдечносъдови заболявания. Тази връзка между двете заболявания е по-значителна при мигренозните пристъпи с аура.

Мигрената и сърдечносъдовите заболявания са свързани с промени в кръвообращението, което подчертава и пониженото кръвоснабдяване в мозъка като фактор в патогенезата на мигрената.

Промененото кръвоснабдяване може да е резултат от генетична предразположеност, хормонален дисбаланс, дисфункция на ендотела (вътрешният слой на съдовата стена), нарушения в кръвосъсирването и увреждане на съдовете.

Как влияе хормоналният дисбаланс на риска от развитие на мигрена? Научете повече тук

Проучванията показват, че при пациентите с мигрена се наблюдава повишен риск от развитие на исхемичен и хеморагичен инсулт.

Също така мигрената, от своя страна, е рисков фактор за развитие на исхемична болест на сърцето, както и на други сърдечносъдови заболявания – например инфаркт на миокарда, стенокардия и аритмия.

Установено е, че мигрената с аура увеличава риска от развитие на дефекти на сърдечната преграда и пролапс на митралната клапа. 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8904749/

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info