НачалоНовини и статииДиабетГликемичен индекс на храната – защо е важен при пациентите с диабет тип 2

Гликемичен индекс на храната – защо е важен при пациентите с диабет тип 2

Диабет тип 2 представлява 90% от всички случаи на диабет. Заболяването се характеризира с повишени нива на глюкозата в кръвта (хипергликемия) и инсулинова резистентност. Това са водещите елементи в патогенезата на усложненията на диабета.

Инсулинова резистентност – научете повече тук

Хипергликемията след хранене има водеща роля в патофизиологията на късните усложнения на диабета и най-вече в развитието на сърдечносъдовите усложнения на заболяването.

Резките покачвания на кръвната захар са пряко свързани с развитието и прогресията на сърдечносъдови заболявания при пациенти с диабет тип 2.

Постигането на добър контрол на нивата на глюкозата в кръвта е от ключово значение за понижаване на сърдечносъдовия риск при тези пациенти.

Защо е важен гликемичният индекс на храната?

Пълноценното хранене е ключов аспект от правилния начин на живот при пациентите с диабет тип 2, тъй като то допринася за ефективен контрол на телесното тегло и метаболитните процеси.

Съществува консенсус за това, че количеството и качеството на приеманите въглехидрати с храната са важни елементи за оценка на ефективността на контрола на кръвната захар.

Пациентите, които консумират храни с нисък гликемичен индекс, постигат по-добър контрол на заболяването, в сравнение с останалите. 

Гликемичният индекс на храните, съдържащи въглехидрати, служи за ориентир за бързината, с която се разграждат и абсорбират въглехидратите в кръвообращението.

Тези от тях, които бързо се разграждат и преминават в кръвообращението, са с висок гликемичен индекс.

Тяхната консумация води до бързо повишаване на нивата на кръвната захар и инсулина след хранене.

Обратно, храните с нисък гликемичен индекс влияят в по-малка степен на инсулиновия отговор и нивата на глюкозата след хранене.

Няколко фактора определят гликемичният индекс на храната. Сред тях са видът въглехидрат, както и съдържанието на протеини и фибри.

Разтворимите фибри забавят рязкото покачване на кръвната захар след хранене, докато неразтворимите фибри не влияят на гликемията. 

Какви са ползите от фибрите? – научете повече тук

Гликемичният индекс не предоставя информация по какъв начин и за колко дълго време ще се повишат нивата на глюкозата в кръвта след консумация на определен вид храна. 

Повече храни с нисък гликемичен индекс

Последните проучвания са показали, че за цялостното подобряване на контрола на кръвната захар и телесното тегло при пациенти с диабет тип 2, е от съществено значение да се спазва диета, съдържаща храни с нисък гликемичен индекс. 

За оценка на ползите от този начин на хранене са били проследени стойностите на гликирания хемоглобин – HbA1С и нивата на глюкозата в кръвта на гладно.

Стойностите на кръвната захар след хранене – постпрандиална глюкоза не са били наблюдавани за целите на анализа. 

Гликираният хемоглобин предоставя данни за средните нива на кръвната захар в рамките на 3 предходни месеца.

Постпрандиалната глюкоза се използва за оценка на нивата на глюкозата в кръвта 2 часа от началото на храненето. Тя е от ключово значение, тъй като е независим рисков фактор, допринасящ за развитие на усложнения от диабет тип 2.

Множество фактори влияят на покачването на кръвната захар след хранене. Сред тях са:

  • Гликемичният индекс на отделните продукти, влизащи в състава на храната;

  • Съдържанието на въглехидрати;

  • Размерът на порцията;

  • Наличието на други макронутриенти – мазнини, протеини, фибри;

  • Хормонална секреция;

  • Изпразване на стомаха;

  • Храносмилането на отделните видове храни;

  • Време на хранене;

Референции:

https://www.mdpi.com/2072-6643/12/6/1561

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info

Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info