НачалоНовини и статииДиабетГликиран хемоглобин – показател за контрола на кръвната захар

Гликиран хемоглобин – показател за контрола на кръвната захар

Изследването на гликирания хемоглобин – HbA1c може да се използва като диагностичен метод при диабет.

Стойности над 6,5% са показател за поставяне на диагнозата диабет.

Въпреки това, дори и в по-ниски стойности, гликираният хемоглобин не изключва диагнозата диабет тип 2, поставена с други изследвания. 

Повече за диабет тип 2 – научете тук

Гликираният хемоглобин отразява средните нива на глюкозата в кръвта, в рамките на предходните 8 до 12 седмици.

Изследването може да се извърши по всяко време на деня и не изисква специфична подготовка. Това го прави удобен диагностичен подход при пациенти с диабет.

Гликираният хемоглобин измерва какъв процент от хемоглобиновите протеини в кръвта са гликирани – покрити с въглехидратни остатъци. Ролята на хемоглобина в червените кръвни клетки е да осигурява пренос на кислорода в тъканите.

Колкото по-високи са стойностите на гликирания хемоглобин, толкова по-неефективен е контролът на кръвната захар и толкова по-висок е рискът от развитие на усложнения на диабета. 

Рискови фактори за развитие на диабет – научете тук

Резултатите от изследването на гликирания хемоглобин могат да са полезни за:

 • Диагностициране на предиабет – предиабетът е свързан с по-висок риск от развитие на диабет и сърдечносъдови заболявания. 

 • Диагностициране на диабет тип 1 и тип 2 – за потвърждаване на диагнозата диабет е необходимо проследяване или на нивата на гликирания хемоглобин, или на стойностите на кръвната захар на гладно или по всяко време на деня. 

 • Оценка на ефективността на терапията и контрола на диабета – преди начало на терапията за диабет е важно да се проследят нивата на гликирания хемоглобин, за да може след това неговите стойности да се използват за ориентир относно ефективността на терапията.

Колко често е подходящо да се прави изследване на гликиран хемоглобин?

 • Веднъж годишно при пациенти с предиабет;

 • 2 пъти годишно ако не се прилага лечение с инсулин и нивата на кръвната захар се запазват в референтни граници;

 • 4 пъти годишно ако се прилага лечение с инсулин или се наблюдава нарушен контрол на нивата на глюкозата в кръвта;

Какви са рисковете при високи стойности на гликирания хемоглобин?

 • Загуба на зрение;

 • Увреждане на бъбречната функция;

 • Диабетна ретинопатия или невропатия;

 • Сърдечносъдови заболявания;

 • Инфаркт;

Как да понижим нивата на гликирания хемоглобин?

При пациенти с диабет е важно гликираният хемоглобин да бъде около 7%. Дълго време нелекуваният или неефективно контролираният диабет може да е причина за достигане на стойности над 8%.

Съчетанието от диета, физическа активност и подходяща терапия може да допринесе за постигане на нива на гликирания хемоглобин в референтни граници.

Диетата и физическата активност имат съществено влияние върху нивата на кръвната захар и те могат да са от ключово значение за извършване на промени в режима на терапията

Начин на хранене 

 • Ограничаване на приема на въглехидрати – въглехидратите са основните хранителни вещества, които причиняват по-значително повишаване на нивата на кръвната захар. Когато ги консумираме разумно, можем да постигнем по-добър контрол на диабета, особено при приложение на инсулин – по този начин би се улеснила преценката на правилната доза на терапията. 

 • Прием на по-малки порции храна, но набавяне на всички необходими хранителни вещества – протеини, въглехидрати и мазнини;

 • Избягване на продукти с добавени захари;

Защо е важно да следим гликемичния индекс на храната? – научете повече тук

Физическа активност

Тялото използва захарите като енергиен резерв при физическа активност. Редовното физическо натоварване подобрява инсулиновата чувствителност на тъканите и осигурява по-добър контрол на нивата на кръвната захар.

Както интензивното, така и умереното физическо натоварване предоставят ценни ползи. В случая помага активността при дейности като разходки, градинарство и дори изпълняване на ежедневните задължения.

Важно е по време на физическа активност да приемаме достатъчни количества вода, за да се избегне повишаването на кръвната захар. 

Референции:

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/a1c-test/about/pac-20384643

https://www.webmd.com/diabetes/glycated-hemoglobin-test-hba1c

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info

Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info