НачалоНовини и статииЧревен микробиом и чревно здравеКакво представлява чревният микробиом?

Какво представлява чревният микробиом?

Гастроинтестиналният тракт представлява една от най-обширните повърхности, свързваща гостоприемника, факторите на околната среда и патогените в човешкия организъм.

Съвкупността от всички микроорганизми, които колонизират гастроинтестиналния тракт, се нарича чревен микробиом. Последният се е развивал едновременно с гостоприемника,  което е допринесло за изграждане на пълноценна симбиоза.

Броят на микроорганизмите от целия микробиом е с 10 пъти по-висок от броя на всичките клетки в човешкия организъм, както и 100 пъти повече от съвкупността на цялата генетична информация.

Микробиомът осигурява много ползи за здравето. Неговият баланс е важен за:

  • Поддържане целостта на чревната бариера;

  • Изграждане на епитела на чревния тракт;

  • Защита срещу патогени;

  • Поддържане на баланса на енергийните нива;

  • Регулиране на имунния отговор;

Нарушеното поддържане на тези функции се дължи на промени в бактериалния състав на микробиома. Това състояние се нарича дисбиоза

Всеки чревен микробиом е абсолютно автентичен по стоя състав. В детска възраст се доставят първите обитатели на микробиома чрез кърменето и вагиналното раждане.

След това диетата и факторите на околната среда са тези, които допринасят за допълнително разнообразие на микробиома. 

Как да се храним за поддържане на добро чревно здраве? – научете повече тук

Микробиомът е важен за процесите на храносмилане


В храносмилателната система някои от тези чревни бактерии участват активно в процесите на разграждане на въглехидратите и диетичните фибри.

Освен това тези микроорганизми произвеждат късоверижни мастни киселини и осигуряват необходимите ензими за синтез на някои витамини, сред които витамин В1, В12, В9 и други.

Чревните бактерии участват и в метаболизирането на жлъчния сок в чревния тракт. По този начин жлъчните киселини се реабсорбират и използват отново от черния дроб. При нарушение на този процес се наблюдава понижена способност за усвояване на мазнините, което ще доведе до натрупване на прекомерни количества холестерол.

Полезни храни за понижаване на холестерола – научете повече тук

Микробиом и имунна защита

Чревният тракт е най-значителният по размер орган на имунната система. Той съдържа 80% от имунните клетки.

Някои от метаболитните продукти на чревните бактерии осигуряват ценни ползи за имунната система. Те допринасят за поддържане на целостта на чревната бариера, предотвратяват преминаване на бактериални токсини в кръвообращението и осигуряват противовъзпалителни свойства. 

Чревен микробиом и здраве на нервната система

Чревният микробиом може да повлияе на функцията на нервната система, чрез въздействие върху оста чревен тракт-мозък.

Последната е мрежа от нервни клетки и невротрансмитери, които осигуряват връзката между чревния тракт и нервната система.

Някои бактерии отделят невромедиатори, с което осигуряват предаването на сигнали до мозъка. Все повече проучвания са насочени върху установяването на значението на дисбаланса в микробиома за патогенезата на различни неврологични заболявания, променливото настроение и болката.

Чревните бактерии взаимодействат и с ендокринните клетки, влизащи в състава на чревната стена. Тези клетки правят чревния тракт най-големият ендокринен орган в човешкия организъм.

Те секретират хормони, които регулират множество процеси в организма. Сред тях са поддържане на нивата на кръвната захар, контрол на чувството на ситост и глад, и други.

Множество проучвания са насочени към изясняване на значението на чревния микробиом за състояния като метаболитен синдром и мастен черен дроб.

Смята се, че те са пряко свързани с възникнал дисбаланс в разнообразието на микроорганизмите в червата. Въпреки това са необходими допълнителни проучвания за установяване на ролята на чревния микробиом за развитието на метаболитни нарушения. 

Референции:

https://my.clevelandclinic.org/health/body/25201-gut-microbiome

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info

Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info