НачалоНовини и статииЗдравни акцентиОт кои витамини и минерали се нуждаем с напредване на възрастта?

От кои витамини и минерали се нуждаем с напредване на възрастта?

Набавянето на необходимите хранителни вещества може да бъде все по-голямо предизвикателство с напредване на възрастта. Естествените процеси на стареене са свързани и с все по-нисък енергоразход и необходимост от прием на калории.

С напредването на възрастта, ефективността, с която организмът ни усвоява хранителните вещества, намалява все повече.

Освен това се понижава и апетитът, както и се нарушава храносмилането, и се наблюдават трудности при дъвчене на храната. 

Може да се наблюдава недостиг на някои ключови хранителни вещества при напредване на възрастта. Ето защо е важно да ги включим в диетата си. 

Витамин В12 

Витамин В12 е от ключово значение за образуването на червените кръвни клетки и ДНК, както и за поддържане на функцията на нервите.

С напредване на възрастта се наблюдава понижено усвояване на този витамин, дори и да се набавя в достатъчни количества с диетата.

Ето защо е важно да консумираме повече храни, богати на витамин В12.

Най-пълноценните източници са риба, месо, яйца, мляко и млечни продукти. Важно е приемът на добавки, съдържащи витамин В12, да бъде обсъден със специалист. 

Препоръчителната дневна доза е 2,4 микрограма (mcg). 

Фолиева киселина 

Недостигът на фолиева киселина води до развитие на анемия и увеличава риска от поява на дефекти на невралната тръба по време на вътреутробното развитие. При възрастните хора, които не консумират достатъчно плодове, зеленчуци и зърнени храни, може да се наблюдава дефицит.

В днешно време много от зърнените продукти на пазара са обогатени с фолиева киселина и по-рядко се наблюдава недостиг. Въпреки това е важно да се извърши консултация със специалист за оценка на необходимостта от прием на добавки, съдържащи фолиева киселина. 

Препоръчителната дневна доза е 400 микрограма (mcg).

Ценни източници на фолиева киселина са:

  • Фъстъци;

  • Червен боб; 

  • Зеленчуци – аспержи, брюкселско зеле, спанак;

  • Обогатени зърнени храни и брашна;

Калций

Калцият е от ключово значение за множество функции в организма. Най-ключовата от тях е поддържането на добро костно здраве. Проучванията показват, че с напредване на възрастта се наблюдава все по-нисък прием на калций.

Недостигът на калций води до неговото извличане от костите, което понижава тяхната здравина и увеличава риска от фрактури. 

Как да се храним при остеопороза за поддържане на добро костно здраве? Научете повече тук

За набавяне на достатъчно количество калций е препоръчително да консумираме поне три пъти на ден мляко или млечни продукти.

Други ценни източници на калций са кейл, броколи и други продукти, които са с обогатено съдържание на този минерал.

Организмът ни се нуждае от прием както на белтъчини, така и на калций – ето защо млечните продукти са отличен избор в диетатата за поддържане на добро костно здраве.

При желание или нужда от ограничаване на приема на млечни продукти е препоръчително да се извърши консултация със специалист за оценка на нуждата от набавяне на допълнителни количества от този минерал чрез хранителни добавки

Препоръчителната дневна доза калций:

  • Възрастни до 50 години – 1000 микрограма;

  • Възрастни над 51 години – 1200 микрограма;

Ценни източници на калций:

  • Млечни продукти;

  • Обогатени с калций продукти – напитки, тофу, зърнени храни и други;

  • Консервирани сардини и сьомга;

  • Зеленчуци – кейл, броколи; 

Смутитата, приготвени с кисело мляко и плодове или зеленчуци могат да бъдат отличен избор при липса на апетит, трудност при дъвчене или сухота в устата. Разделянето им на по-малки порции позволява набавяне на необходимите хранителни вещества през целия ден, в зависимост от индивидуалните енергийни нужди. 

Референции:

https://www.webmd.com/healthy-aging/features/missing-nutrients

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info