НачалоНовини и статииОчно здравеКакви са последствията от очните заболявания?

Какви са последствията от очните заболявания?

Множество биологични, социоикономически и фактори от околната среда влияят на очното здраве през всички етапи от живота. Натрупването на вредните въздействия, особено през някои ключови етапи от развитието, влошава зрителната способност.

Водещо значение имат хранителните навици, имунизационният статус и рискът от развитие на инфекции. Те са от първостепенна важност за поддържане на очното здраве още в детска възраст. 

Нарушенията на зрението при децата могат да доведат до забавяне на психомоторното и умственото развитие. Освен това, растежът в детска възраст и през юношеството, в съчетание с генетичната предразположеност и факторите от околната среда, каквито са излагането на слънчева светлина и времето, прекарано навън, могат да доведат до повишен риск от развитие на късогледство (миопия).

Редовното проследяване на зрението е ключов елемент за дългосрочното съхраняване на очното здраве.

Множество състояния се развиват с напредване на възрастта. Пресбиопията (старческо далекогледство), например, се наблюдава след 35-годишна възраст. Тя е резултат от измененията в лещата, които настъпват под действие на естествените процеси на стареене.

Други заболявания, каквито са глаукомата (повишено вътреочно налягане) и възрастовата макулна дегенерация, имат полигенна етиология и зависят от съчетаното действие на други фактори – начин на живот и биологични особености. 

Развитието на диабет и последващата от него диабетна ретинопатия се определя от различни социални фактори и елементи от ежедневието – начин на хранене, физическа активност, телесно тегло, контрол на кръвната захар.

Катарактата (потъмняване на лещата) е резултат от процесите на стареене в лещата, които прогресират при излагане на слънчева светлина, тютюнопушене, небалансирано хранене, диабет и липса на прием на достатъчно течности. 

Ефективната превенция и грижа за очното здраве допринася за повишена икономическа продуктивност на пациентите, увеличаване на приходите и възможностите за професионално развитие.

Защо е важно да се грижим очното здраве?

Нарушенията на зрението са водеща причина за социална изолация, самота, депресия и неспособност за справяне с професионалните ангажименти.

Ето защо са важни редовните консултации със специалист, особено при пациенти в напреднала възраст и с диабет.

Наблюденията са показали, че ефективната превенция и грижа за очното здраве са от ключово социално значение, тъй като допринасят за постигане на по-високо ниво на образование и икономически принос.

Връзката между зрителните нарушения и други заболявания е комплексна. Те предизвикват влошаване на състоянието на пациентите и обостряне на различни заболявания по два начина:

  • директно – например чрез повишената честота на травмите;
  • индиректно – поради ограничаване на подвижността и повишената социална изолация. 

Рискови фактори за очни заболявания

Рисковите фактори за нарушения на зрението са сходни с тези, които водят до развитие на други заболявания – тютюнопушене, процеси на стареене, небалансирано хранене, понижен достъп до здравни грижи.

Някои заболявания, от друга страна, също са предразполагащ фактор за влошаване на очното здраве – диабет, ракови заболявания, метастази в очите и деменция. Те са свързани с ограничаване на достъпа до здравни грижи. 

От друга страна зрителните нарушения са причина за повишен риск от развитие на депресия. Характерно е влошаване на симптомите и по-висока честота на депресивните епизоди при по-значително засягане на очното здраве.

Проучванията са показали подобряване на психичното състояние при пациентите след хирургично лечение на катаракта. Освен това, подобряването на очното здраве е потенциален съюзник за съхраняване на умствения капацитет. 

Не отлагайте, погрижете се навреме за зрението, това е грижа за здравето с дългосрочна перспектива!

Референции:

The Lancet Global Health Commission on Global Eye Health: vision beyond 2020, National Library of Medicine 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7966694/

2 thoughts on “Какви са последствията от очните заболявания?

Comments are closed.

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info