НачалоНовини и статииМножествена склерозаПациентски истории в Световния ден на множествената склероза

Пациентски истории в Световния ден на множествената склероза

Медийното събитие, с тема “Диагноза”, се превърна в платформа за информираност към предизвикателствата на редките автоимунни и възпалителни неврологични заболявания.

Повече за събитието, снимки и пациентските истории – научете тук – от Facebook страницата на Diagnosa.info

На 28 май, вторник, отбелязахме Световния ден на множествената склероза с медийно събитие.

То се проведе под името „Кутия за приказки“, а темата бе – „Диагноза“. Това подчертава принадлежността му към Здравната кампания за повишаване на осведомеността към редките автоимунни и възпалителни неврологични заболявания в България. 


Акцентът бе поставен върху две основни заболявания – Множествена склероза и Оптичен Невромиелит, именно заради сходната им симптоматика. Последната, от своя страна, е фактор за забавяне на диагностиката.

Повече за разликата между оптичния невромиелит и множествената склероза – научете тук

Ранното разпознаване на симптомите и точната диагноза са ключови за пациентите с редки заболявания.

Това е именно и мисията на инициаторите на събитието

д-р Иван Томов и д-р Мария Трифонова, създатели на медицинския информационен портал Diagnosa.info. 

В откриващата си реч д-р Иван Томов сподели:

“Това, което се опитваме да постигнем, е една общодостъпна платформа за повишаване на осведомеността към редките автоимунни неврологични заболявания”. 

В допълнение д-р Мария Трифонова поясни:

“Не случайно се спряхме на две пациентски истории, които по своята симптоматика много си приличат. Понякога са трудно различими и биха затруднили, особено в началото, някои от специалистите. За щастие, в съвременния диагностичен процес, благодарение на някои  специфични биомаркери, двете заболявания могат да бъдат разграничени. Това е важно с цел определяне на правилната профилактика и лечение на всяко едно от тях.” 

Повече за биомаркерите при оптичен невромиелит – научете тук

В събитието взе участие и академик проф. д-р Иван Миланов, дмн, председател на Българското дружество по неврология и директор на УМБАЛ “Свети Наум” в София.

Той сподели за новостите в диагностиката и лечението на редките заболявания и по-конкретно – множествената склероза.

Днес в България невролозите разполагат с над 15 одобрени и реимбурсирани от НЗОК терапии за лечение на множествената склероза. Това дава възможност на лекарите да намерят подходяща за всеки пациент терапия, с цел да отдалечат фаталните последствия възможно най-много.

В контекста на повишаване на осведомеността, инициативата „Кутия за приказки“ успя да срещне подкрепа в лицето на медиите.

Предостави се възможност за споделяне на лични преживявания и опит чрез пациентски истории, разказани от актьорите Дарин Ангелов и Евелин Костова. 

Именно такъв тип платформи не само повишават осведомеността, но и подчертават важността на ранната диагностика и правилното лечение за всеки пациент.

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info