НачалоНовини и статииМножествена склерозаКакво е множествена склероза?

Какво е множествена склероза?

Множествената склероза е често срещано неврологично заболяване с автоимунна генеза, което засяга централната нервна система. Често прогресията води до значителен спад на физическия и когнитивния капацитет на пациентите. Водеща причина за увреждането на миелиновата обвивка на невроните е появата на зони на възпаление, които се дължат на натрупване на Т-лимфоцити и макрофаги.

Освен това се наблюдава и клетъчна смърт на олигодендроцитите. Последните са вид невроглиални клетки, които осигуряват опорни функции за аксоните на невроните. В резултат на това се образуват плаки в централната нервна система, които съдържат клетки на възпалението и техни метаболитни продукти.

Друга характерна особеност е, че се наблюдава демиелинизация (разрушаване на миелиновата обвивка) на аксоните на нервните клетки и астроглиоза в бялото и сивото мозъчно вещество. Последната представлява защитен механизъм на глиалните клетки с цел облекчаване и възстановяване на увреждането на нервната тъкан.

Това е причина за нарушено предаване на нервните импулси и дисфункция на невроните, поради които настъпват увреждания в сетивността и двигателната дейност.

Други характерни прояви са нарушенията в зрението, умората, затрудненият мисловен процес и затруднена координация на фината двигателна дейност. 

Множествена склероза или оптичен невромиелит? – научете повече за разликите тук

Причини за развитие на множествена склероза

Въпреки че точните причини за развитие на множествена склероза все още не са напълно изяснени, някои фактори имат ключово значение в патогенезата на заболяването. Сред тях са имунни фактори, фактори от околната среда и генетична предразположеност.

Автоимунната атака на централната нервна система е водеща причина за развитие на множествена склероза. Неизвестни досега антигени водят до активиране на някои Т-клетки. В резултат на това те се свързват с ендотела в централната нервна система, преминават през кръвно-мозъчната бариера и впоследствие причиняват имунна атака. 

Факторите от околната среда също имат значение. Сред тях са недостигът на витамин Д, който по-често се наблюдава в местностите с висока надморска височина. Именно по тази причина множествената склероза е с по-висока честота сред тези популации.

Някои инфекции, например тази с вируса на Епщайн-Бар, също могат да са отключващ фактор за развитие на заболяването.

При пациентите, които имат роднини, диагностицирани с множествена склероза, се наблюдава повишен риск от развитие на заболяването. Този риск е между 2-4% при наличие на роднини от първа линия с множествена склероза.

Комплексните взаимодействия между различните фактори на околната среда и генетичната предразположеност на пациента са от ключово значение в патогенезата на множествената склероза.

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499849

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/multiple-sclerosis/symptoms-causes/syc-20350269#:~:text=Multiple%20sclerosis%20(MS)%20is%20a,the%20rest%20of%20your%20body.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/37556

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info