НачалоНовини и статииМиастения грависМиастения гравис – симптоми и типове

Миастения гравис – симптоми и типове

Миастения гравис е хронично невромускулно заболяване, което се характеризира с мускулна слабост, водеща до нарушаване на волевите движения. Последните се извършват от мускулите, които се прикрепят към костите. Такива са мускулите на лицето, шията и диафрагмата.

Повече за причините за миастения гравис и кои са рисковите групи пациенти – научете тук

Тяхното съкращение осигурява движението на ръцете и краката, освен това са от ключово значение за извършване на дихателните движения, както и за гълтането и движенията на лицевата мускулатура.

Миастения гравис е автоимумно заболяване, при което се наблюдава променен имунен отговор, който засяга функцията на здравите клетки. 

Типове миастения гравис

 • Автоимунна миастения – най-често срещаният тип. Причините за заболяването, в случая, не са напълно изяснени и се дължи най-вероятно на секрецията на някои видове антитела.

 • Неонатална миастения – предаване на антителата от майката на плода. След раждането се наблюдава по-слаб плач и нарушен сукателен рефлекс. Тези временни симптоми отшумяват след 3-месечна възраст.

 • Вродена миастения – автоимунно заболяване, което се дължи на генетични промени.

Подтипове автоимунна миастения

 • Очна форма – наблюдава се слабост на очедвигателните мускули. Характерни са падане на клепачите и трудно задържане на очите отворени. В някои случаи пациентите съобщават за двойно виждане. Слабостта в очедвигателните мускули често е един от първите признаци на миастения. Тя може да прогресира до генерализирана форма при почти половината от диагностицираните пациенти.

 • Генерализирана форма – в случая мускулната слабост засяга очедвигателните мускули и тези на лицето, врата, горните и долните крайници. При пациентите се наблюдават затруднения при говор, гълтане и при повдигане на ръцете над главата. Задържането дълго време в седяща позиция, дългите разходки и изкачването на стълби се извършват по-трудно. 

Какви са характерните симптоми?

 • Мускулна слабост в горните и долните крайници, пръстите и врата;

 • Умора и уморяемост;

 • Птоза – паднал клепач;

 • Двойно и замъглено виждане;

 • Нарушено жестикулиране и мимика на лицевата мускулатура;

 • Затруднения при говор, преглъщане и дъвчене;

 • Затруднения при ходене;

Симптомите на миастения гравис се проявяват спонтанно. Обикновено мускулната слабост се усилва при физическа активност. Мускулната сила се възстановява в покой. Интензитетът на мускулна слабост често се променя всеки ден. При по-голямата част от пациентите пускулната сила е най-значителна в сутрешните часове и намалява с напредване на деня. 

Референции:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17252-myasthenia-gravis-mg

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info

Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info