НачалоНовини и статииОчно здравеПоследствия от очните заболяванияПоследствия от нелекуваните очни заболявания

Последствия от нелекуваните очни заболявания

Заболяванията на ретината са водеща причина за зрителни нарушения и слепота сред пациентите над 50-годишна възраст в Европа. Сред тях най-високо разпространение имат възрастовата макулна дегенерация – ВМД и диабетният макулен едем

Последствия от ВМД

Възрастовата макулна дегенерация е хронично дегенеративно заболяване, което се дължи на действието на множество генетични фактори и естествените процеси на стареене. Това заболяване може да доведе до значително нарушаване на зрението и дори слепота сред пациентите в напреднала възраст, особено в развитите страни. 

Неоваскуларната – влажна макулната дегенерация е характерна за напредналите стадии на заболяването. Тя е причина за приблизително 90% от случаите на тежка загуба на зрение поради бързата прогресия зрителните нарушения. При липса на лечение, влажната макулна дегенерация може да доведе до слепота. 

Редовното проследяване на зрението е ключов елемент за дългосрочното съхраняване на очното здраве.

Последствия от диабета за очното здраве

Диабетът е едно от най-разпространените заболявания в световен мащаб. Чести усложнения от него са диабетната ретинопатия и/или диабетният макулен едем. Установено е, че приблизително 1/3 от пациентите с диабет развиват диабетна ретинопатия.

От тях, при 1/3 заболяването води до значително застрашаване на зрението. Диабетният макулен едем се характеризира с удебеляване на ретината, което се дължи на натрупване на течност в макулата. Това е причина за постепенно влошаване на зрителната острота, което води впоследствие до слепота. 

Ето защо са важни редовните консултации със специалист, особено при пациенти в напреднала възраст и с диабет.

Защо е важно своевременното лечение?

Лечението на влажната възрастова макулна дегенерация включва лазерна фотокоагулация, вътреочно приложение на кортикостероиди и/или антитела, насочени срещу съдовия ендотелен растежен фактор – anti-VEGF.

Проучванията са показали, че последните са значително по-ефективни, в сравнение със стандартната терапия, и осигуряват превенция и забавяне на прогресията на зрителните нарушения, които са следствие от диабетния макулен едем.

Терапията с anti-VEGF антитела допринася за значително подобряване на очното здраве, въпреки необходимостта от често и продължително приложение. 

В България липсват изчерпателни данни за честотата и разпространението на влажната форма на макулната дегенерация.

Въпреки това, проучванията са показали, че в Източна Европа случаите на слепота поради макулна дегенерация са по-високи – 19,5% от тези в Централна и Западна Европа – респективно 15,9% и 15,4%. 

Не отлагайте, погрижете се навреме за зрението, това е грижа за здравето с дългосрочна перспектива!

Проучване, проведено в САЩ, е показало, че загубата на зрение оказва значително негативно влияние върху качеството на живот на пациентите, дори повече от СПИН, ракови заболявания и инфаркт на миокарда. 

Заболяванията на ретината водят до прогресивно нарушаване на зрителната функция, което затруднява способността на пациентите да извършват ежедневните си дейности, както и понижава тяхната самостоятелност.

Качеството на живот на пациентите се влошава според с тежестта на заболяването. Това увеличава риска от депресия, суицидни мисли, травми и повишена нужда от здравни грижи и помощ за целите на ежедневието.

Провери очите си сега! Спаси зрението си!

Референции:

pW7ytVQ8U1_Meeting the Growing Demand for Eye Care v10.pdf.pdf

2 thoughts on “Последствия от нелекуваните очни заболявания

Comments are closed.

* Всички материали са само с информативна стойност. Те не отменят необходимостта от консултация с лекар. Редовните медицински прегледи са от ключово значение за Вашето здраве

Открийте Надеждна Медицинска Информация

Полезни връзки

© 2024 · DIAGNOSA · All copyrighs reserved
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info
Попълни формата

Свържи се с нас

Попълни формата или се свържи с нас на:

Еmail: office@diagnosa.info